FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata narednih izbora tretiraće se kao akt rušenja ustavnog poretka, navodi se u "Deklaraciju o bojkotu" koju je deo opozicije usvojio nedelju u beogradskoj Kombank dvorani na skupu Bojkot 2020.

U pomenutom dokumentu, opozicija navodi da će vlast formiranu nakon sledećih izbora smatrati nelegitimnom, te da će se protiv nje boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti. Takođe, oni su se obavezali da će nastaviti borbu za slobodu medija i poštene izbore, kao i da će pružiti podršku svim građanima koji budu na udaru vlasti zbog kritičkog delovanja. U tu svrhu, opozicija je obećala i nastavak razgovora sa predstavnicima Evropske unije i drugih zemalja koje, kako kažu, podržavaju demokratske vrednosti. 

Skup u nekadašnjem Domu sindikata je ujedno i početak kampanje bojkota, za vreme koje će, kako obećavaju opozicioni lideri, posetiti svako mesto u Srbiji i objasniti zbog čega je važno ostati kod kuće na dan izbora.

„Održali smo reč“

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, kazao je da se opozicija nije odlučila za bojkot, već „da je poslušala narod“.

„Obećali smo u febrauru prošle godine da nećemo učesvovati na ovim izborima i to smo ispunili. Uvodimo u politiku nešto što je odavno zaboravljeno – da održimo reč. Sad obećavam da ćemo se izboriti sa slobodne i fer izbore, a nakon toga i za promenu vlasti“, poručuje Đilas.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, rekao je da je želja svih opozicionih predstavnika da Srbija bude normalna i demokratska zemlja. On je pozvao građane da na dan izbora ostanu kod kuće:

„Nemojte izlaziti na republičke, lokalne i pokrajinske izbore. Put totalnog bojkota je jedini način da se dođe do promene.“

Lider pokreta Dveri, Boško Obradović, pozvao je predsednika i premijerku Srbije, Aleksandra Vučića i Anu Brnabić, da momentalno podnesu ostavke na svoje funkcije, poručivši im da nisu izabrani na slobodnim izborima“.

„Već osam godina se širi otrov koji preti da zarazi sav narod. Želim da pretvorimo san iskrenih izbora u realnost, jer lažni su izvor svakog otrova. U tome neću da učestvujem“, naglašava Obradović.

Na predstojećim izborima neće učestvovati ni Pokret slobodnih građana. Njihov predsednik, Sergej Trifunović, napominje da bojkot ne znači povlačenje, te da je pred opozicijom zadatak da ohrabri ljude:

„Izvini, Aleksandre Vučiću, što te vraćamo u period života iz kog vučeš najdublje komplekse, ali ponovo ćeš morati da se igraš sam, bez nas u ulozi statista u teatru apsurda u koji pokušavaš da smestiš naše živote“, rekao je Trifunović.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da nikada ne bi učestvovala u unapred pokradenim izborima.

„Ne bih pristala da postanem narodna poslanica koja će da prima platu, dok opozicionari dobijaju batine u Vučićevoj Srbiji“, naglašava ona.

Na skupu su govorili i Slobodan Samardžić, lider Državotvornog pokreta Srbije, koji poručuje da je bojkot jedini odgovor na situaciju u Srbiji, novinar Srđan Škoro, prema čijem mišljenju „svako ko izađe na izbore je Vučićev 100 odsto“ i  naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović, koji je pozvao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da dâ intervju televiziji N1.

Nakon okupljanja u Kombank dvorani, predstavnici opozicije priključili su se protestnoj šetnji građana, koja je završena ispred zgrade Radio televizije Srbije.