Izbori i sumnjivi džipovi

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) objavio je "higijenske mere", koje treba da očuvaju i uspostave vladavinu prava i poštovanje zakona, odnosno integritet institucija i profesija koje su posredno ili neposredno uključene i bitne za integritet izbornog procesa.

U saopštenju se navodi da je prva mera da „predsednik Srbije podnese ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke ili ostane na mestu predsednika Srpske napredne stranke i bude jedan od kandidata za poslanika, odnosno budućeg premijera“.

Sve političke stranke, koje u svojim statutima imaju odredbe koje predsedniku stranke daju pravo i obavezu da formira kriterijume i predlaže kandidate za narodne poslanike, da promene svoje Statuta ili drugačije nazvane akte.

Ovim se sprečava nastanak zavisnog odnosa između predsednika stranke koji je predsednik Republike ili potencijalni predsednik Republike, odnosno podržavalac u kampanji predsednika Republike, a sve sa namerom da spreči kršenje Zakona o sprečavanju korupcije, naveo je BIRODI.

Potrebno je izmeniti član 50 Zakona o sprečavanju korupcije kako bi se predsedniku Republike zabranilo da koristi javne rersurse i javne događaje za partijsku promociju tokom i van izborne kampanje.

Foto: Printscreen FoNet/Video

Na nivou javnih servisa i privatnih televizija sa nacionalnim pokrivanjem potrebno je uspostaviti mehanizam novinarske samoevaluacije priloga koji su povezani sa temama ili su u rubrikama politika, društvo i ekonomija, kultura i sport, emitovanih u centralnim informativnim emisijama i vestima.

Model instrumenta za novinarsku evaluaciju priloga će izraditi NUNS i UNS u saradnji sa predstavnicima novinara članova udruženje u navedenim medijima.

Monitorng primene i efekata primene će pratiti samoregulatorno profesionalno telo koje čine članovi NUNS i UNS, profesori katedri za novinarstvo i predstavnik Misiije OEBS u Srbiji iz medijskog odeljenja, dodaje se u „higijenskim merama“.

Zakonom treba urediti da Nadzorni odbor Skupštine Srbije, koje će pretrpeti određene izmene, može od Službe Regulatornog tela za elektronske medije zatražiti da se sprovede monitorning izveštavanja emitera za protrebe rada Nadzornog odbora u skladu sa metodologijom koju su definisali Venecijanska komisija, ODIHR i Direktorat za ljudska prava Evropske komisije.

Birodi predlaže pokretanje postupka za smenu Saveta REM, kao i da Ministarstvo pravde u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom uzbunjivača, uz asistenciju i posredovanje Misiije OEBS u Srbiji, proveri funkcionalnost službenika za prijem informacija od uzbunjivača u javnom sektoru u smislu stručnosti i integriteta.

Na ovaj način se na zakonit način uspostavlja zaštita osoba koje su predmet pritisaka tokom predizbornog postupka, odnosno osoba koje ukazuju na nepravilnosti.

Potrebno je da Nadzorno telo Skupštine Srbije izradi i usvoji Kodeks istraživanja javnog mnjenja tokom izbornog procesa, zaključuje BIRODI.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar