Foto: Arhiva

Kompanija Aseko, čiji je direktor brat premijerke Igor Brnabić, pored milionskog posla sa vladinom Kancelarijom za IT, je tokom 2019. godine sklopila posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, ovo je samo jedan od ugovora koji je Aseko od 2017. godine, od kad je Ana Brnabić šefica vlade, sklopio sa ovim ministarstvom, od kojeg je prihodovao preko 100 miliona dinara.

Za usluge održavanja serverske opreme u sudovima i javnim tužilaštvima, prvo je u maju 2017. godine dodeljen posao (u vrednosti od gotovo 35 miliona dinara) firmi Atos IT Solutions and Servers d.o.o., čiji član Asseco See d.o.o. Beograd.

Pročitajte još...

Mesec dana kasnije, u junu 2017. godine, premijerka Srbije postala je Ana Brnabić.

Naredni ugovor u vrednosti od 34.987.165,00 dinara potpisan je istom firmom, čiji je Aseko član i u julu 2018. godine, da bi se ista stvar dogodila i u septembru 2019. godine.  Na taj način je firma, čiji jedan od direktora brat Ane Brnabić, zajedno sa svojim partnerima, za tri godine od poslovanja sa Ministarstvom pravde prihodovala preko 105 miliona dinara.  Na čelu ovog ministarstva je od 2016. godine Nela Kuborović, čiji je brat takođe pod lupom javnosti zbog poslovanja sa državom. Kuburović, pored brige o radu svog resora, dužna je da informiše Vladu Srbije i premijerku Brnabić o radu ministarstva.

Pogledajte milionske ugovore Aseka i Ministarstva pravde

Tepić za Nova.rs: Aseko se krije iza druge firme

Podsetimo, potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, prethodne nedelje je pokazala dokumenta kojima, prema njenim tvrdnjama, se dokazuje kako je firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, od kad je ona postala šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tepić je rekla da je osim od EPS-a, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara, ocenivši to kao najdirektniji mogući sukob interesa.

Komentarišući poslovanje Aseka sa Ministarstvom pravde, Tepić kaže da nije lako pronaći poslove Igora Brnabića sa ministarstvima njegove sestre Ane, jer se kao drugi ponuđač pojavljuje druga firma.

Pročitajte još...

“A onda samo ugledate Aseko u grupi tog ponuđača u istom ugovoru, na istom poslu za novac iz našeg državnog budžeta. To su takođe ugovori u desetinama miliona evra. Njih sam tražila ‘peške’, pošto se ne vode na Aseko, nego na drugog ponuđača, kao što je Atos IT, koji nastupa u ime njih. Ko zna koliko još ima ovakvih ugovora i koliko je novca građana još završilo na računu premijerkinog brata”, navodi Tepić, uz opasku da i Nela Kuburović, ministarka pravde, ima “27 miliona razloga za brigu”:

“I firma njenog njenog supruga Bojana Kisića, brata Darije Kisić Tepavčević, uveliko radi sa državnim budžetom i preduzećima”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare