Foto: Arhiva/Shutterstock/Printscreen/RTV Pink

Braća Nemanja i Novak Stajić koje je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić danas označila kao glavne saradnike zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u poslovima divlje gradnje, javnosti su relativno nepoznati. Prvi je gradski sekretar za poslove ozakonjenja objekata, dok je drugi po profesiji stečajni upravnik. Kako tvrdi Tepić, pomenuti dvojac pod pokroviteljstvom Gorana Vesića za velike sume novca omogućava izdavanje dozvola nelegalnim objektima, zbog kojih Beograd sve više izgleda kao jedno neplanski građeno divlje naselje.

Potpredsednica SSP danas je ispred RTS delom objasnila o kome je reč.

Najpoznatiji u lancu jesu Vesićevi partneri i saradnici bratija Stajić – Nemanja i Novak. Nemanja je prvi čovek u gradu u Sekretarijatu za ozakonjenje nelegalnih objekata, Novak je privatni stečajni upravnik. U tom lancu veoma im je važna osoba zadužena za inspekcijske poslove Sonja Podunavac Božović, a glavni pokrovitelj čitave ove mafijaške mreže je Novak Nedić, dugogodišnji generalni sekretar Vlade i dugogodišnji funkcioner SNS i kum Novaka Stajića“, rekla je Tepićeva danas isppred Radiotelevizije Srbije, otkrivajući još jednu aferu Srpske napredne stranke, ovog puta u glavnom gradu. 

Kako je objasnila, postoji dobro razrađen mehanizam, na osnovu kojih se na divljoj gradnji u Beogradu ozbiljno zarađuje.

„Prvo košta informacija da možete na nekom slobodnom državnom zemljištu da zabodete kolac. To se posebno plaća. Onda se posebno plaća da počnete da gradite bez da vas iko dira. Posebno plaćate i ubrzanu proceduru za potrebnu dokumentaciju. Onda posebno plaćate za nediranje dok taj posao traje i na kraju samu legalizaciju. U svim tim fazama imate posebne emisare koji posebno naplaćuju po kvadratu za tu gradnju”, rekla je Tepić i dodala da je ime koje se najčešće spominje Ivan Komatina „za koga kažu da uzima po 50 evra i više po kvadratu da se taj objekat ne bi dirao“.

Jeremić: Zapamtite im imena 

Ime jednog od Stajića, Nemanje, sporadično se pojavljuje u javnosti.

Interesantno, nikad po dobru.

Za drugog brata, Novaka, građani Beograda teško da su čuli, o tome kako izgleda da ne govorimo…

Ipak, po svemu sudeći reč je o jednom dobro uigranom timu.

Koliko dobrom, nedavno je otkrio predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

„Ako niste do sada čuli za ovu braću, zapamtite im imena – Nemanja i Novak Stajić. Jedan je SNS-ov sekretar za poslove legalizacije, drugi od pre par godina licencirani stečajni upravnik. Njihovo suđenje će se izučavati na studijama prava i kursevima za borbu protiv korupcije“, napisao je Jeremić na Tviteru, pozivajući se na tekstove u kojima se tvrdi da upravo Nemanja godinama unazad u svojim fiokama čuva zahteve za legalizaciju vikendica i vila sa Savskog nasipa, koji je trebalo da budu odbijeni, jer ugrožavaju sistem odbrane od poplava, prete zagađenju vodoizvorišta i vodosnabdevanju grada.     

DS: Stajić je zloupotrebio položaj 

Protiv Nemanje Stajića 2018. godine je antikorupcijski tim Demokratske stranke podneo krivičnu prijavu jer je, kako su rekli, funkcionerima Srpske napredne stranke i njihovim saradnicima mimo svih propisa uknjiženo čak 52 stana i lokala.

„Tim stanovima i poslovnim prostorima sada raspolažu ili funkcioneri SNS ili njihovi najbliži prijatelji i saradnici. Zato je Antikorupcijski tim Demokratske stranke podneo krivičnu prijavu protiv sekretara Sekretarijata za poslove legalizacije objekata grada Beograda, Nemanje Stajića. Smatramo da je Stajić zloupotrebio službeni položaj i time omogućio trećim licima da steknu protivpravnu imovinsku dobit, čime je oštećen budžet grada Beograda, oduzet novac svih nas, svih građana Beograda“, rekao je Filip Isailović, šef Antikorupcijskog tima.

Foto: Printscreen/YouTube/Demokratska stranka

Stajićevo ime našlo se na tapetu i građana koji se bave zaštitom Savskog nasipa od divlje gradnje.

„Zašto Nemanja Stajić, sekretar sekretarijata za poslove legalizacije od 2014. nije odbio zahteve za legalizaciju kuća na savskom nasipu po hitnom postupku jer ove kuće ozbiljno ugrožavaju bezbednost preko 100 hiljada ljudi od poplava i naložio njihovo rušenje? Profesori ne znaju?“, pisali su tada.

Stajićevo ime pojavilo se u medijima i kada je izneverio očekivanja građana, te nije ispunio dato obećanje da će lično primiti svakog ko ima problema sa legalizacijom objekta.

„Svaki građanin koji bude nezadovoljan tretmanom u matičnoj opštini moći će da zakuca na vrata Sekretarijata za legalizaciju i da u zgradi u Ulici kraljice Marije ozakoni nekretninu“, obećavao je Stajić na počeku mandata kada je najavljivao masovnu legalizaciju stambenih objekata građana Beograda.

Tako je u nekoliko navrata sa vrata vratio Div­nu Tor­daj sa Zve­zda­re ko­ja je, ka­ko je tada rekla, gotovo godinu dana po­ku­ša­vala da se sret­ne sa Sta­ji­ćem, jer je isto toliko če­kala re­še­nje u po­no­vlje­nom po­stup­ku po re­še­nju o oza­ko­nje­nju.

Rekli su joj da sekretar ne prima stranke.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar