Sumnjivi vlasnici javnih objekata u Beogradu

Biznis 05. nov. 202018:34
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sezonska rasprodaja javnih objekata u Beogradu počela je u avgustu i traje još uvek. Osim Beograđanke, grad Beograd je prodao mnogo atraktivnih kvadrata i parcela, a sledeći na redu je Sava centar. Ko kupuje imovinu svih nas i odakle mu novac?

Reporterka: Nataša Jovanović

Velika rasprodaja u Beogradu počela je prodajom Beograđanke. Simbol Beograda prodat je za 16,5 miliona evra na aukciji koja je trajala nekoliko minuta, jer se pojavio samo jedan ponuđač. Za samo dva meseca na doboš je otišlo još nekoliko atraktivnih lokacija u glavnom gradu. Na svim aukcijama bio je Dobrica Veselinović iz inicijative „Ne davimo Beograd“.

„Interesantno je da na tim javnim nadmetanjima nema javnosti i nema puno zainteresovanih sem jedne ekipe dosta čudnog izgleda i bekgraunda koja je spremna da kupi ono što se nudi. To jeste neka ekipa koja je bliska i kriminalnim strukturama i gradskoj vlasti“.

Kupci uglavnom znaju unapred, a cena na kraju bude daleko manja od tržišne.

Poslednja je prodata upravo ova zgrada koja se nalazi preko puta KC Srbije. 1600 kvadrata sa dvorištem i parking mestima prodato je za nešto više od 4 mil evra. kupila ju je firma Ramid doo čije su vlasnice dve žene. Jedna je supruga suvlasnika Mozzart kladionice, a druga je žena ozloglašenog Zvonka Veselinovića.

Nekada vlasništvo svih građana Beograda, sada je u rukama čoveka koga dobro poznaju istraživački novinari.

„Mi znamo da je on jedan od vođa kriminalne grupe koja prema izveštaju BIA do kojeg smo ranije došli je načelu grupe koja se bavila krijumčarenjem, oružja, droge ali i pranja novca“, kaže Dragana Pećo, novinarka KRIK-A.

Njemu i nejgovom kumu Milanu Radojičiću sudilo se za ilegalno iskopavanje šljunka i za krađu kamiona uzetih na lizing ali su u tim postupcima oslobođeni.

„Postoji sumnja da su umešani i u ubistvo Olivera Ivanovića tačnije kosovsko tužilaštvo sumnja da su oni na čelu grupe koja je ubila Olivera a mi vidimo da su ti isti ljudi nalaze utočište u Beogradu i da imaju uživaju podršku samog vrha vlasti“, kaže Pećo.

U ponedeljak će se održati aukcija za prodaju Sava centra. Vlasnik Delta holdinga Mirolsav Mišković na svom Fejsbuk nalogu rekao je da su zainteresovani za kupovinu, ali neće dati ponudu ako ne vide da li je takva investicija isplativa.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, kaže da je cena ponovo snižena.

„Ovoga puta cena je ponovo snižena, sa početnik 100 miliona sada je 17 miliona tako da ćemo videti u pon.u 10 kako će se to razvijati dalje

Osim kvadrata u centru grada koji su takoreći planuli za samo 2 meseca, u ponudi su vrlo često i zemljišne parcele, najčešće na Novom Beogradu, u Zemunu, Jakovu, Lisičijem potoku.

Komentari

Vaš komentar