Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije kaže da je iz SNS dobio informaciju o tome da se u hodniku specijalne zatvorske bolnice u Bačvanskoj u Beogradu nalazi oduzeta oprema koja se koristi za proizvodnju marihuane, kao i da je to bilo privremeno i upućeno je u Okružni zatvor.

Upitan da li komunicira sa SNS, kaže da ne komunicira, ali da opoziciji oni šalju informacije, da se radi o borbi klanova za određene pozicije u ministarstvima, kao i da je preko posrednika došlo do njega. Pokazao je fotografiju te opreme.

A na to da li je to prijavio policiji, kaže da jeste i da bi tužilaštvo trebalo da se tim bavi, ali da ne veruje, piše N1.

Na pitanje da li će koalicija „Srbija protiv nasilja“, čiji je član, ići na kolegijum koji je predsednica Skupštine Ana Brnabić sazvala za 1. april, a čiji će dnevni red biti primena preporuka ODIHR, navodi da hoće, „jer smo pre par dana uputili isti zahtev predsednici skupštine i premijeru da želimo da razgovaramo o preporukama ODIHR, pred predstojeće lokalne i beogradske izbore“.

Smatra da je sazivanje kolegijuma odgovor na njihov dopis, i da će njemu prisustvovati šefovi poslaničkih klubova, a pozvano je i telo vlade za implemntaciju preporuka ODIHR.

Dodao je da će biti prisutna i koalicija NADA.

„Prosta ideja je da probamo da popravimo političko stanje i spustimo tenziju u društvu, a to moramo da učinimo kroz poboljšanje izbornih uslova“, ukazuje on u Danu uživo i dodaje da je važno i da se istovremeno održe lokalni izbori, jer je besmisleno da imamo izbore u razmaku od 30 dana.

Ponavlja da „ili ćemo imati izbore ili nećemo“ i navodi da od vlasti zavisi i kako će se ponašati RTS, i da li će biti formirana komisija za nadgledanje izbora i biračke spiskove, a u kojoj će biti i organizacije civilnog društva, poput Crte.

„Svaki izgovor da je nemoguće odložiti izbore ili pomeriti samo pokazuje nespremnost vlasti da bilo šta uradi“, navodi.

Na to kako komentariše izjavu Borka Stefanovića, zamenika predsednika Stranke slobode i pravde, o leks specijalisu i pomeranju izbora na jesen, on kaže da „ukoliko postoji mogućnost da se u narednih mesec dana implementiraju osnovne stvari koje su preporuke ODIHR i onoga što mi tražimo, onda je logično da se izbori pomere, ali za to je neophodan leks specijalis“.

A upitan da li je poziv Brnabić politička volja, poručuje da više misli da je u pitanju pritisak javnosti i međunarodne zajednice, „da je njihova volja oni bi nastavili sami da vladaju“.

Upitan o tome koje su im crvene linije, kaže da komisija koju traže mora da se formira – da prati izbori i kontroliše birački spisak.

„Ako ne dođe do toga, onda oni nisu spremni da učine ijedan napor, nastaviće da akaju ljude, da ih premeštaju iz grada u grad. Nama je interes da učestvujemo na izborima, ne želimo da ih bojkotujemo. Ali, ako nemate uslova za to, onda je pitanje da li treba učestvovati na izborima. U ovom trenutku lekovito je za Srbiju da se elementarni izborni uslovi ispune. Ne tražimo da se svih 28 tačaka ODIHR ispune, ali ključne moraju“, ističe.

A ako se to ne učini, da li će bojkotovati izbore, on navodi da ne bi „prejudicirao da li ćemo biti u bojkotu ili ne, borićemo se na sve načine za izbore“.

„Neophodna nam je ta komisija. Naš cilj nije bojkot, već da učestvujemo na izborima. Ali, ako nema elementarnih uslova za izbore, onda ne možemo da učestvujemo na njima“, poručio je.

Na pitanje šta misli o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izlasku Srbije iz Saveta Evrope, pošto je Politički komitet PSSE dao zeleno svetlo za prijem Kosova u tu instituciju, kaže da mu se čini da bi to bila jako loša odluka za Srbiju, ponavljajući da je ta odluka posledica Vučićeve politike.

Dodaje i da misli da je Srbija pod vlašću Vučića odavno odustala od evropskog puta, jer bi smo otišli mnogo dalje.

„Oni ne žele Evropu, njima treba sistem gde mogu da se ponašaju dikatorski“, zaključuje.

***

BONUS VIDEO – Prihvaćena „ispružena ruka“ Brnabić: Šta će opozicija tražiti 1. aprila na kolegijumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare