Aleksandra Čamagić, dosadašnja gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu u Beogradu i jedna od najbližih saradnica gradonačelnika Aleksandra Šapića ostaće na ovoj funkciji, saznaje Nova.rs. Iako je iza sebe ostavila niz afera, pre svega onu u kojoj je učestvovala u dodeli budžetskog novca za projekte koji nikada nisu realizovani, Čamagić će i dalje ostati na ovoj poziciji. Pomenuti projekti bili su namenjeni, između ostalog, prevenciji vršnjačkog nasilji, ali oni se nikada zaista i nisu održali.

U novom mandatu gradonačelnika Aleksandra Šapića biće prostora i za neke stare i “proverene” kadrove koji su njegovi najbliži saradnici.

Kako Nova.rs saznaje, dosadašnja sekretarka za obrazovanje Aleksandra Čamagić nastaviće da obavlja ovu funkciju. Iako su njen prethodni mandat obeležile afere i sumnje da je proneverila budžetski novac kroz projekte koji su fiktivno održani, Čamagić je sve to “preživela” i zadržaće dosadašnju poziciju.

Kroz nekoliko nedelja doći će do određenih kadrovskih promena u gradskoj vlasti, gde će biti promenjen jedan deo sekretara i direktora javnih preduzeća, ali Čamagić će nastaviti da bude uz prvog čoveka grada koji je i branio od optužbi koje su usledile prošle godine.

Aleksandra Čamagić Foto: Beoinfo

Podsetimo, ona je široj javnosti postala poznata nakon što je BIRN objavio temeljno istraživanje u kojem je naveo da je Čamagić bila deo organizacije koja je učestvovala u dodeli budžetskog novca za realizaciju projekata koji se nikada nisu desili.

Milioni evra trošeni su za rad fantomskih organizacija čime se praktično izvlačio novac svih građana, ali Čamagić nije bila voljna da podnese ostavku. Na ovaj način, samo preko konkursa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u 2021. godini izvučeno je bar pet miliona evra, prema podacima BIRN.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je zanimljivo jeste da je predsednica komisije za dodelu ovog novca upravo bila Čamagić.

Umesto da osudi postupanje Čamagić i pokrene pitanje njene odgovornosti, Aleksandar Šapić poslao je drugačiju poruku – „BIRN-u ne verujem ništa, a u Čamagić imam poverenje“.

Šta je BIRN još otkrio?

Posle promena nakon izbora 2022. godine, fantomske organizacije iz mreže, koju su otkrili BIRN i Građanske inicijative, nisu se ni prijavljivale na konkurse Ministarstva, pa ih tako ni nema na listi dobitnika 2023. godine.

Mreža fantomskih organizacija se preselila na budžet grada Beograda. Od Sekretarijata Aleksandre Čamagić je 21 organizacija iz ove mreže dobila novac na konkursu za udruženja iz oblasti socijalne zaštite u julu 2023. godine. Ukupno je podržano 66 projekata, a nije poznato koliki procenat ukupnog novca je dodeljen organizacijama iz ove mreže, jer Grad Beograd nije objavio dodeljene iznose.

Ispod crte su ostala udruženja poput Udruženja distrofičara Beograda, Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom i Dečiji kreativni centar.

Istorijat decenijske saradnje Čamagić i Šapića

Na prvu funkcionersku poziciju došla je 2014. godine kada je postavljena za v.d. direktorku Novobeogradske kulturne mreže opštine Novi Beograd, čiji predsednik je tada bio Aleksandar Šapić. U ovoj opštini 2016. godine bila je zadužena za organizaciju javnih konkursa, a bila je i članica konkursne komisije.

Godinu dana kasnije, nakon beogradskih izbora posle kojih je Šapić izabran za gradonačelnika, Čamagić je iz ministarstva prešla u Gradsku upravu grada Beograda.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Početkom septembra 2023. godine na sednici gradskog Veća u Beogradu, na Šapićevo insistiranje ostavku je podneo sekretar za obrazovanje Nenad Radić.

Kao je Nova tad pisala, Radić nije odgovarao Šapiću jer nije bio na njegovoj „liniji“.

Na njegovo mesto ekspresno je postavljena Aleksandra Čamagić, bivša poslanica SPAS-a, pokreta koji je Šapić predvodio pre nego što ga je utopio u SNS.

BONUS VIDEO: Šapić ponovo gradonačelnik – Da li će izdržati pun mandat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare