Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aktivistkinja Aida Ćorović, povodom presude Prekršajnog suda da je kriva zbog remećenja javnog reda i mira jer je u novembru 2021. godine u Beogradu gađala jajima grafit osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića, poručila je u izjavi za medije da je njena reakcija i umetnice i dizajnerke Jelene Jaćimović "bio spontani i impulsivni gest, koji je za cilj imao da pokaže da nisu svi građani i građanke u Srbiji podržavaoci ratnih zločina i ratnih zločinaca".

„Sutkinja koja potpisuje ovu presudu zove se Gorica Stošić i bez obzira što sam na prvom i jedinom ročištu više puta pomenula da nisam gađala zgradu, već mural sa likom osuđenom ratnom zločicu Ratku Mladiću, osuđenom za najteži ratni zločin, zločin genocida, napominjem da se ni jednom rečju, ni u pozivu za saslušanje, ali, ni u presudi, ne pominje ime Ratka Mladića, što implicitno ukazuje na činjenicu da je sutkinja svesno i namerno izostavila ključno ime i razlog cele akcije“, navela je Ćorović u izjavi.

Dodala je da je „pomenuta sutkinja ignorisala i moje objašnjenje da nisam psovala i vređala službena lica, jer se prilikom brutalnog hapšenja niko od tih lica nije predstavio, nije legitimisao, te da niko nije nosio uniformu, niti na bilo koji drugi način pokazao da je službeno lice, te je sve ukazivalo da se radi o napadu huligana, a ne pripadnika policije“.

Aida Ćorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sutkinja Stošić je bila u obavezi da sasluša i svedoke ovog događaja, pre svih novinare Jelenu Diković (koja je krajnje pribrano snimila čitav nemili događaj) i Dejana Kožula koji je pokušao da me odbrani od bestijalnog razvlačenja i čupanja po ulici. Takođe, kao svedok čitavog događaja, bio je naveden i Vladimir Arsenijević, pisac i direktor KC Krokodil, a koji je jedini pokušao da me fizički odbrani. Za sutkinju Stošić je bila nebitna ‘sitnica’ da pripadnici policije čuvaju mural posvećen čoveku koga je država Srbija izručila Haškom tribunalu, a očito da je sutkinja Stošić zaboravila da je Republika Srbija ratifikovala sve dokumente vezano za saradnju sa Tribunalom, kao i da je donela sopstvene zakone o procesuiranju ratnih zločina i egzekutora tih zločina“, ukazala je Ćorović.

Ocenila je da je sutkinja Stošić „donela sramnu i neodrživu presudu i tako se jasno i nedvosmisleno stavila u službu režima koji štiti lik i delo osuđenog ratnog zlošinca, Ratka Mladića“.

Podsećajući da je osuđena na novčanu kaznu od 100.000 dinara, Ćorović je kazala da „ovakav sled događaja nije bio sasvim neočekivan, ali, čak i pravnom laiku je jasno da je presuda doneta kao svojevrsni pritisak i pretnja i kao način da se ućutkam i zaplašim, a da sa pravom i pravdom ceo proces nema baš puno veze“.

PROČITAJTE JOŠ

Najavila je da će podneti žalbu Prekršajnom apelacionom sudu.

„Moja odluka da ne platim kaznu je još snažnija, nego na samom početku procesa. Što se mene tiče, ovakvi i slični pritsci i pretnje neće biti dovoljni da me spreče u onome što radim poslednje 32 godine – da glasno i jasno ukazujem na zlo koje je moja zemlja činila drugima, ali, takođe, da ukazujem na zlo koje se uvek i bez izuzetka uvek vraća tamo odakle je pošlo. Na žalost, u tom „povratku kući“ neće uvek stradati oni koji jesu odgovorni za zločine, već mnogo češće, stradaće nevini, baš onako kao su stradali učenici iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ ili mladići i devojke iz okoline Mladenovca“, poručila je Ćorović.

Istakla je da se neće pomiriti sa „nepravdom i konačnošću nacističke mašinerije zla“.

„Ja ću svoj javni angažman nastaviti dalje, u dubokom uverenju da sam na ispravnoj strani istorije. I što je još važnije, nastavljam uz svesrdnu i bezrezervnu podršku brojih prijatelja i prijateljica, saboraca i saborkinja i svih onih građana i građanki Srbije koji žele da žive u pristojnoj, demokratskoj i uređenoj zemlji, u kojoj zakoni i pravosuđe neće biti oteti od strane jednog čoveka i njegove mafijaške družine“, kazala je Ćorović.

BONUS VIDEO Aida Ćorović o rasvetljavanju uloge Milana Radoičića i budućnosti Srba na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar