Foto:Shutterstock/mirjana ristic damjanovic/SPC

Nakon pisanja portala Nova.rs da će učesnici izbornog Sabora SPC biti smešteni u hotelu Hilton, došlo je do promene odluke. Iz Patrijaršije tvrde da je reč o "zlonamernim medijskim spekulacijama", te se odustalo od "pet zvezdica na Slaviji". Vladike će biti smeštene na drugom mestu, ne zna se gde, ali će sve troškove navodno snositi Srpska pravoslavna crkva.

Izborni Sabor po odluci Sinoda, ipak će biti održan u kripti Hrama Svetog Save, i to je odluka od koje se ne odustaje, tvrde različiti izvori našeg portala.

Podsetimo, deo vladika od starta nije bio saglasan sa odlukom da se Sabor održi u Hramu, kao ni sa time da se smeštaj organizuje u Hiltonu.

O tome svedoči i dopis do kojeg je došao portal Nova.rs, a kojem su četvorica episkopa Srpske pravoslavne crkve uputili Sinodu, tražeći od ovog crkvenog tela da se izbor poglavara obavi u Patrijaršiji. Radi se o episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, raško-prizrenskom Teodosiju, braničevskom Ignjatiju i episkopu žičkom Justinu.

Pročitajte još...

Prema rečima izvora Nova.rs, među pojedinim episkopima se pojavila i ozbiljna zabrinutost zbog činjenice da se vlast sve više meša u izbor patrijarha i da su pritsici u prethodnih nekoliko dana dostigli maksimum.

“Odluka o izmeštanju sednice Sabora i smeštanje episkopa u hotel Hilton jeste čin koji govori u prilog tome da se sve radi kako bi se kontrolisali oni za koje je vlast sigurna da će glasati po njihovoj volji i da bi se znalo sa kim razgovaraju. Sve se radi pod plaštom zaštite od koronavirusa, iako su razlozi potpuno druge prirode. Vlast želi svog patrijarha”, napomenuo je naš sagovornik ranije.

Prema rečima našeg sagovornika, izbor patrijarha će po prvi put biti obavljen ne samo izvan patrijaršijske saborske sale, nego i same Patrijaršije – što je presedan.

“Takođe, arhijereji koji će učestvovati u izboru po prvi put neće biti smešteni u kelijama, već će ovoga puta na raspolaganju imati luksuzne sobe u “Hiltonu”. U pitanju je, kao što je poznato, jedan od najluksuznijih hotela u prestonici. Lokacija je pretpostavlja se, izabrana i zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Hrama”, rekao je ranije izvor Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare