Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, N1

Sabor na kojem će se birati patrijarh Srpske pravoslavne crkve definitivno će biti održan u kripti Hrama Svetog Save. Pored toga što je reč o svojevresnom presedanu i napuštanju prakse da se ovakvi događaji organizuju u Patrijaršiji, odluka Sinoda SPC da izmesti ovaj skup na Vračar ujedno je i nastavak političke igranke čija je jedina svrha izbor kooperativnog patrijarha za vlast.

Podsetimo, portal Nova.rs je još 02. februara objavio informaciju da će se izborni Sabor održati u kripti Hrama Svetog Save, što je osam dana kasnije potvrđeno odlukom Sinoda.

Izvor našeg portala iz Patrijaršije SPC je tom prilikom istakao da se iza razloga kako se to čini zbog epidemioloških mera, kriju potpuno drugačije namere koje nemaju veze sa crkvom, već s politikom.

“Žele da se kontrolišu čitav proces. Ta kripta je u potpunosti pokrivena kamerama i samim tim se ostavlja mogućnost da Sabor prati i onaj kome tu nije mesto. Sve se radi u dogovoru s vlastima i ovaj predlog je rezultat pritiska koji režim vrši na pojedine vladike. Ukoliko bi se Sabor zaista tu održao, onda bi neko sa strane imao mogućnost da daje instrukcije pojedinim episkopima tokom samog događaja, odnosno da im se sugeriše kako da govore ili kako da glasaju. To bi značajno urušilo nezavisnost Crkve kao institucije, stoga se nadamo da će odustati od te sumanute ideje”, upozoravao je naš sagovornik, napominjući da je svaka vlast u prošlosti pokušavala da utiče na rad i funkcionisanje SPC, ali da je aktuelna pokazala “najviše interesovanja za unutrašnja pitanja Crkve”.

Tri dana pošto je naš portal objavio informaciju o mestu održavanja Sabora, četiri episkopa su uputila pismo Sinodu baš na ovu temu. Pomenuti dopis, sa kojim se javnost upoznala tek juče, potpisali su episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, raško – prizrenski Teodosije, žički i episkop braničevski Ignjatije Midić.

Pročitajte još...

U svom dopisu oni su jasno istakli da se protive održavanju Sabora u kripti Hrama Svetog Save, navodeći da je to problematično, kako zbog činjenice da se odstupa od dugogodišnje prakse, tako i zbog toga što je pomenuti prostor u potpunosti pokriven kamerama.

“U ovom trenutku održavanje Svetog arhijerejskog sabora van zgrade Patrijaršije, posebno na mestu koje je inače pokriveno kamerama i gde nema odgovarajućih uslova za privatnost koja je neophodna za održavanje tako važnog događaja, bi bilo potpuno neadekvatno. Zato smo mišljenja i tražimo da se Sveti arhijerejski sabor održi u zgradi Patrijaršije. Odgovorno tvrdimo da u paraklisu Svetog Simeona Mirotočivog ima dovoljno prostora da se obezbede potrebni epidemiološki uslovi za održavanje skupa kakav je izborni Sabor naše Crkve”, poručili su, između ostalog, u svom dopisu ove vladike.

Sumnje da će se režim mešati u izbor patrijarha i da će oni koji treba da glasaju osećati pritisak zbog objektivne mogućnosti da ih neko nadgleda, dodatno su pojačane usled činjenice da se ljudi iz vrha vlasti i te kako pokazali interesovanje za crkvena pitanja.

Pročitajte još...

U prvom redu, to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je svojim aktivnostima u prethodnom periodu, odnosno sastancima sa brojnim velikodostojnicima, pokazao da vlast neće “sedeti skrštenih ruku” i dozvoliti mogućnost da na tron patrijarha sedne neko ko ne bi bespogovorno klimao glavom na svaki njegov potez.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ mn

Stoga i odluka da se Sabor održi u kripti Hrama Svetog Save, iako nedovoljno opravdan, predstavlja logičan nastavak napora predstavnika režima, kao i njihovih saradnika unutar SPC, da čitav proces drže pod kontrolom. Ukoliko vlast bude pratila ovaj događaj, onda će joj biti lako i da reaguje u slučaju da stvari krenu u neočekivanom smeru, odnosno ako se (trenutno) neodlučne vladike priklone strani koja nije pod državnom kontrolom. Praćenje njihovog ponašanja biće od krucijalne važnosti, jer se time otvara mogućnost za upotrebu oprobanog mehanizma (ucene, pretnje, zastrašivanje) nad onima koji se usude da pokažu neposlužnost.

Sabor na kojem će se birati novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve biće održan 18. februara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare