Foto: EPA-EFEJULIEN WARNAND/Nova.rs

Ovogodišnje trodnevno testiranje budućih srednjoškolaca, zakazano za kraj juna, biće održano prema posebnim instrukcijama bezbednosnih službi zbog velikog broja dojava o postavljenim bombama u obrazovnim ustanovama širom Srbije. Škole će po svemu sudeći biti pregledane, zapečaćene, a osnovci će ispit zrelosti polagati pod budnim okom policajaca.

Najnoviji talas anonimnih dojava o postavljenim bombama paralisao je nastavu u školama širom Srbije, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da su dojave stigle na mejl adrese u 12 školskih uprava. Nastava je u većoj meri u tom trenutku prebačena na “onlajn” sistem, a novi talas pretnji doveo je u pitanje održavanje zakazanih polaganja male mature, zbog čega se na stolu našlo nekoliko modela.

14. beogradska gimnazija Foto: E Stock/ Andrija Soković

Policija je školama preporučila da polaganje bude organizovao u većim prostorima, poput fiskulturnih sala, holova, prostorija za ručavanje. Sugerisano je da manje škole, koje se nalaze blizu jedna drugoj, organizuju zajedničko testiranje, kako bi se olakšao posao policajcima koji će, kako je najavio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, detaljno prekontrolisati svaku školu.

Nakon što pripadnici MUP završe sa pregledima, škole će biti zakatančene sve dok u nju ne uđu đaci. Pre i tokom polaganja, policajci će dežurati u neposrednoj blizini. Pretpostavlja se da će konačna odluka o tome koji će modalitet ili kombinacija više njih biti primenjena biti doneta u narednim danima, imajući u vidu da su polaganja zakazana za 27, 28. i 29. jun. Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva prosvete ali i policije, polaganje će biti organizovano tako da se ni u jednom bezbednost učenika, kojima ovo polaganje samo po sebi predstavlja veliki stres, ne dovede u pitanje.

Pored toga, kao I u godinama do sada, posebno će se obratiti pažnja na samu distribuciju testova za malu maturu i njihovo čuvanje. Štampanje testova za 2022. godinu već je počelo u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i obavlja se u skladu sa strogim bezbednosnim procedurama.

Tužilac: Pažljivo se analizira svaka dojava

Govoreći o najnovijim pretnjama koje su ove nedelje značajno poremetile dinamiku školske svakodnevnice, tužilac za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Branko Stamenković objasnio je da se svaka dojava pažljivo analizira.

Otkrio je da je rečnik koji se koristi u najnovijim pretnjama dosta sličan onom koji je bio upotrebljen u ranije pristiglim dojavama, a slične su i adrese sa kojih se šalju. Reč je, kako je Stamenković objasnio, o provajderima iz Rusije. Međutim, istakao je i da to što mejl dolazi od provejdera neke zemlje ne znači nužno da je i pošiljacal iz te zemlje, što u konkretnom slučaju znači da ne mora biti reč o državljanima Rusije, već da takav mejl može napraviti bilo ko, u bilo kom delu sveta.

Model sa “Fajnal fora”

Ovakav princip održavanja događaja kom prisustvuje veliki broj ljudi već je isproban prilikom velikog sportskog takmičenja Final Four u beogradskoj Areni. Hala je najpre bila ispražnjena na nekoliko sati, pregledan je svaki kutak tako da I kada bi tokom sportske manifestacije stigla dojava o bombi, ne bi bilo neophodno prazniti Arenu, jer su pregledi već obavljeni, a posetioci I učesnici događaja kontrolisani na ulazu,

Datumi

27. jun: test iz srpskog jezika

28. jun: test iz matematike

29. jun: kombinovani test

1. jul: preliminarni rezultati

5. jul: konačni rezultati

5-6. jul: popunjavanje liste želja

11. jul: konačne liste želja učenika

13. jul: konačni rezultati raspodele po školama

13. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

14/15. jul: upis lično u srednjim školama

Bonus video: Dojava bombe na VMA i KBC Dragiša Mišović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar