kombo škole novi pazar
kombo škole novi pazar foto/ Irfan Licina

Đaci širom Srbije danas neće prisustvovati nastavi u školama zbog dojava o bombama koje su jutros, još pre 8.00 sati, stigle na adrese na desetine škola.

Jutros se u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Beogradu stigal dojava o postavljenoj bombi, a mejl je stigao i na adresu škola na Novom Beogradu, Kanarevom brdu, Dorćolu, Zemunu, Kaluđerici, naselju Braće Jerković…

Osnovcima u Majdanpeku, tačnije njihovim roditeljima, stiglo je rano jutro obaveštenje da ne šalju mališane u školu zbog anonimnih dojava, već da će se nastava održati onlajn, a na teren su izašli vatrogasci i služba Hitne pomoći. I na mejlove osnovnih skola u Boru jutros je stigla dojava o bombi i kako javlja naša reporterka, u toku su kontradiverzioni pregledi.

Tržni centar Galerija Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Korisnici društvenih mreža javili su da su u gotovo svim školama u Novom Sadu dojavljena bomba, a roditelji đaka koji pohađaju Osnovnu školu „Svetozar Marković Toza“ na Detelinari jutros nisu vodili decu na nastavu. Ista situacija je i u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“, Osnovnoj školi „Nikola Tesla“, Osnovnoj školi „Jovan Popović“ i Osnovnoj školi „Đorđe Natošević“, javljaju roditelji.  KD pregledi obavljaju se u školama u Vrbasu i Kikindi, ali i drugim školama u Južnobačkom okrugu.

U Južnobanatskom okrugu sve osnovne škole su dobile mejl o bombama, deca prelaze na onlajn nastavu do 24. juna – tada se raspuštaju. Mejl je napisan na nepravilnom srpskom jeziku.

U Valjevu prvi put dojave

I u više osnovnih škola u Valjevu stigle su dojave o postavljenim bombama. Razredne starešine od ranih jutarnjih sati obaveštavaju roditelje da deca ne dolaze u prvu smenu dok se na završi provera. Kako piše lokalni portal Vamedia, dojave o postavljenim bombama stigle su jutros u Prvu, Sedmu, Petu i Šestu valjevsku osnovnu školu.

Nakon što već više od mesec dana dojave o bombama stižu na adresu škola u Srbiji ovo je prvi put da su dojave o postavljenim bombama stigle na adrese valjevskih škola.

Dojave i u 10 novopazarskih škola

Novopazarske osnovne škole jutros su se našle na meti dojava o podmetnutim bombama, pa su učenici čak deset osnovnih škola u ovom gradu jutros ostali bez nastave. Pripadnici PU Novi Pazar su svim svojim snagama izašli na teren kako bi uspeli da reše novonastalu situaciju koja je vezana za bezbednost učenika i građana Novog Pazara.

Dojava o bombi u Novom Pazaru Foto: Irfan Ličina

Obzirom da su jutros pripadnici policije u ovom gradu već pokrili teren oko dve novopazarske osnovne škole, snage novopazarske policije, vatrogasne brigade, i hitne pomoći morali su da mobilišu još svojih snaga, jer je dojava o bombama upravo stigla na mejl adrese još 10 novopazarskih škola.

Pored OŠ “ Desanka Maksimović “ i „Stefan Nemanja“ na meti se jutros po drugi put našla OŠ „Bratstvo“ koja se takođe nalazi u centru grada, kao i OŠ „Vuk Karadžić“ u novopazarskom naselju Hadžet, a pored ove škole dojava je stigla u osnovne škole u novopazarskim naseljima Salakovac, Ćerimidžinica, kao i OŠ “ Meša Selimović “ u strogom centru Novog Pazara.

Dojava o bombi u Novom Pazaru Foto: Irfan Ličina

Interesantno je da je, kako je RTS objavio, dojava o bombama u novopazarskim školama stigla na pojedine mejl adrese koje se više ne koriste.

Kraljevo, Raška, Vrnjačka Banja

Jutros su u Kraljevu, pre početka nastave u prepodnevnoj smeni u osnovnim školama na području koje je u nadležnosti Policijske uprave, stigle dojave o podmetnutim bombama. Prema informacijama iz PU dojave su stigle za više osnovnih škola u Kraljevu i za po jednu osnovnu školu u Raški i Vrnjačkoj Banji.

Stručne službe policijske uprave su na terenu. Nastava se ne održava, a učenici se upućuju kućama. Dojave o podmetnutim bombama stižu neprekidno od ranih jutarnjih sati tako da u Policijskoj upravi, kako su rekli za RTS, još ne znaju tačan broj škola gde nema nastave.

RTS je javio i da je od 27 u 17 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu jutros su stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama.

Portal Pirot Plus online javlja da su preteći mejlovi stigli na adrese četiri škola u tom gradu.

U Moravičkom okrugu mejlovi stizali tokom noći

Tokom noći i jutra skoro sve osnovne škole u Moravičkom okrugu, osim čačanskih gradskih škola dobile su preteće mejlove. Sve škole su postupile po proceduri, đaci koji su se zatekli tu evakuisani su ali mnogi nisu ni ušli i prešlo se na onlajn nastavu.

Dojave i u Požegi u dve osnovne škole „Petar Leković“ i „Emilija Ostojić“.

I u Kragujevcu, Aranđelovcu, Rači, Kniću i Topoli dojave o bombama u osnovnim školama. Objekti su evakuisani, obavljaju se kontradiverzioni pregledi, potvrdili su za RTS u Policijskoj upravi Kragujevac.

Deca iz zrenjaninskih škola poslana su na onlajn nastavu.

Dojave o bombama i u školama na Kosovu

U više osnovnih škola na Kosovu, koje rade u sistemu Republike Srbije, ovog jutra stigla je dojava o bombi. Kako su stigle neposredno pred početak jutarnje nastave – oko 7 sati, deca su vraćena kućama, a nastava se danas održava onlajn.

Oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je saopštila da je dojavu o bombi dobila svaka od 71 osnovnih škola koliko ih je ukupno koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije, prenosi Kossev.

„U svim srpskim osnovnim školama na Кosovu i Metohiji noćas su stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama. Preteći mejlovi upućeni su na adrese 71 škole na КiM, a ovo je prvi put da mejl takve sadržine bude upućen u srpske obrazovne institucije u pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Potvrdili su i da su đaci na onlajn nastavi.

Bonus video: Dojave o bombama u vreme matura i prijemnih

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare