Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Mlaćenje Šapčana letvama i čekićima, bagerom na građane, samo su neke od nemilih scena koje je javnost imala prilike da vidi minulog vikenda u Šapcu. Dok su lisice stavljene Šapčaninu Draganu Milovanoviću Crnom, koji je izudarao jednog od vozača bagera koji je išao ka ljudima, tužilaštvo u tom gradu ništa nije učinilo po pitanju batinaša koji su hladnim oružjem mlatili protestante. Praktično za šabačku tužiteljku Svetlanu Nedeljković, koja slovi za osobu blisku vlasti, to se nije ni dogodilo.

Tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu Svetlana Nedeljković nije smatrala da je neophodno da, po službenoj dužnosti, podnese krivične prijava protiv vozača bagera, koji se kretao ka ljudima koji su protestovali na putu u nameri da blokiralu saobraćajnicu.

Pročitajte još:

Iako je u tom činu, sigurno, bilo elemenata makar dva krivična dela, reakcija tužilaštva kojim šefuje Nedeljkovićeva je izostala.

Takođe, tužiteljka nije videla ništa sporno u činjenici da je organizovana rulja, naoružana čekićima i drvenim motkama, brutalno tukla građane. I tu je izostala reakcija Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu.

Dok je cela Srbija gledala jezive snimke iz Šapca, gnušala se na poteze huligana, tužilaštvo nije našlo za shodno da nasilinike, makar, pozove na informativni razgovor. Nedeljkovićeva je svojim postupkom zapravo primenila modus operandi vlasti, koja umesto da osudi nasilnike, ona iznosi stravične optužbe na račun mladića koji je nasilje pokušao da zaustavi.

To i nije tako čudno ako uzmemo i obzir da Nedeljkovićevu prati glas da je bliska Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Reč je o tužiteljki koja nije bila reizabrana 2009. godine.

„Iako Nedeljkovićeva slovi za stručnog pravnika, prati je glas da se trudi da ugodi aktuelnoj vlasti u Srbiji. To se najbolje ilustruje u činjenici da je kao kandidat za Višeg javnog tužioca u Šapcu dobila više bodova od aktuelnog“, kaže izvor našeg portala, upućen u dešavanja u pravosuđu i dodaje:

Pročitajte još:

„Tužioci koji nisu izabrani posle reforme iz 2009. godine, koju je sprovodila Demokratska stranka, u nekoj su vrsti straha da ih ponovo ne sustigne identična sudbina. Takoreći, oni koji nisu izabrani rade pod oblakom strepnje i straha“, kaže izvor.

Inače, nemile scene u Šapcu nikoga nisu ostavile ravnodušnim. I pored činjenice da su nasilnici identifikovani, te da su većini saopštena imena ubrzo nakon incidenta, te da je reč o lokalnim kabadahijama koji su i ranije pravili probleme, nadležne institucije ništa nisu preduzele po tom pitanju. Ni tužilaštvo, ni policija.

Za policiju to i nije tako iznenađujuće ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da su se u jednom trenutku naprasno povukli sa teretna. Koincidencija ili ne, ali nasilnicu su svega desetak minuta kasnije pristikli i krenuli da batinjaju svoje sugrađane.

Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Postavlja se pitanje i kako građani Srbije da imaju poverenje u institucije koje praktično žmure na nasilje koje je videla cela srpska javnost.

 

BONUS video: Domet građanske neposlušnosti i reakcija policije tokom protesta

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare