Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pogibija Stefana Balića (10) na Karaburmi ponovo je pokrenula diskusiju o zakonskim odredbama i (ne)efikasnosti kaznene politike u slučajevima saobraćajnih nesreća u Srbiji, posebno onih u kojima su vozači pobegli sa mesta tragedije, kao što je to ovde bio slučaj.

Bežanje vozača sa mesta saobraćajnih nesreća, kao što je to učinio Lazar Galić koji je, podsetimo u Ulici Marijane Gregoran udario braću Balić i nestao, sprečava policiju da prikupi ključne dokaze i utvrdi da li je vozač bio pod dejstvom alkohola i opijata.

Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, u Srbiji je na snazi zakon čija, takoreći, nepreciznost omogućava pijanim i drogiranim vozačima da uprkos bežanju sa mesta nesreće, sebi obezbede povoljniji položaj pred sudom jer – dokaz da su bili pod dejstvom opijata ne postoji, kao ni dovoljno adekvatna sankcija za nestanak sa mesta tragedije.

Pa tako, ukoliko vozač izazove udes pod dejstvom alkohola, teretiće se za teško telo protiv bezbednosti saobraćaja, ali s umišljajem, što znači da mu preti kazna do 12 godina nesreće. Ipak, ukoliko izazove nesreću i pobegne s lica mesta, zbog čega ne može da se ustanovi da li je vozio pijan, teretiće se za blaže krivično delo, jer nije postojao umišljaj.

Sličan slučaj se dogodio kada su poginula  dvojica pešaka Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48) u Nišu, koje je u punoj brzini pregazio „audijem“ Nemanja Stamenković (19), a potom pobegao.

Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„U gotovo svim takvim slučajevima, kada nije bilo drugih težih okolnosti, krivci su nakon hapšenja ili predaje procesuirani za saobraćajku iz nehata jer ih je zbog protoka vremena bilo nemoguće testirati na opijate. Sam čin bežanja jasno ukazuje da su imali neki razlog, a opijati su sigurno najrealniji. Uprkos brojnim primerima takvih zloupotreba, zakon nije izmenjen u delu koji se odnosi na bežanje sa mesta nesreće, jer ako neko spreči sopstveno testiranje, zakon treba da ga automatski tretira kao pijanog i drogiranog, a ne da saučestvuje u dodatnom iskopavanju ove zakonske rupe“, kazao je za portal Nova.rs izvor iz pravosuđa i dodao:

„Onima koji su bežali neizostavno se na teret stavi i delo nepružanje pomoći povređenom, ali je problem što se i to delo tertira kao lakše, pa čak i objedinjena kazna ne dobaci ni blizu onoj koja je zaprećena onima za koje se zvanično utvrdi da su bili pijani“.

Podsetimo, nakon što je Lazar Galić puštem da se brani sa slobode, Ministarka pravde Maja Popović podnela je 26. jula 2021. godine zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, iako je ona postupila u skladu sa zakonom.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa druge strane, povodom građanskih okupljanja u Beogradu uzrokovanih ovom tragedijom oglasilo se Društvo sudija Srbije. Ono je, uvažavajući pravo građana da budu pravovremeno, tačno i potpuno obavešteni i njihovu potrebu da razumeju način funkcionisanja pravosuđa, pozvalo Visoki savet sudstva da izda saopštenje, kojim će objasniti da, u skladu sa Ustavom i zakonima:

  • Sudovi su samostalni i nezavisni u svom radu
  • Sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole
  • Sudsku odluku može preispitati samo nadležni sud, u zakonom propisanom postupku
  • Sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se ne radi o krivičnom delu kršenje zakona od strane sudije
  • Pritvor je jedna od mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka i određuje se kada se ovi ciljevi ne mogu postići blažim merama kao što su:
  • Zabrana napuštanja boravišta, jemstvo, zabrana napuštanja stana i druge mere
  • Zatvor je kazna koja se izriče u zakonom određenim slučajevima, nakon okončanja krivičnog postupka

BONUS VIDEO: Saobraćajka u centru Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar