Slučaj Karaburma: Popović traži da VSS ispita odluku sudije

Hronika 26. jul. 202116:40 > 16:46
Podeli:
Maja Popovic
Maja Popović Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ministarka pravde Maja Popović podnela je 26. jula 2021. godine zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarilo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen.

Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj može se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Međutim, pored ovih sankcija, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj, može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije.

Podsetimo, povodom građanskih okupljanja u Beogradu uzrokovanih tragičnim povređivanjem dvojice dečaka, od kojih je maloletni S.B. podlegao povredama, oglasilo se Društvo sudija Srbije. Ono je, uvažavajući pravo građana da budu pravovremeno, tačno i potpuno obavešteni i njihovu potrebu da razumeju način funkcionisanja pravosuđa, pozvalo Visoki savet sudstva da izda saopštenje, kojim će objasniti da, u skladu sa Ustavom i zakonima:

  • Sudovi su samostalni i nezavisni u svom radu
  • Sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole
  • Sudsku odluku može preispitati samo nadležni sud, u zakonom propisanom postupku
  • Sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se ne radi o krivičnom delu kršenje zakona od strane sudije
  • Pritvor je jedna od mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka i određuje se kada se ovi ciljevi ne mogu postići blažim merama kao što su:
  • Zabrana napuštanja boravišta, jemstvo, zabrana napuštanja stana i druge mere
  • Zatvor je kazna koja se izriče u zakonom određenim slučajevima, nakon okončanja krivičnog postupka

BONUS VIDEO: Protest na Karaburmi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar