Predrag Milovanović, Zagorka Dolovac, Dragoljub Simonović
Foto: Printscreen/YouTube/Udruzenje tuzilaca Srbije/Arhiva

Iako sam izabran za člana Državnog veća tužilaca (DVT), čime sam i automatski oslobođen funkcije postupajućeg zamenika, postupak protiv Dragoljuba Simonovića zbog paljenja kuće vašem kolegi nameravao sam da vodim do kraja, to jest do pravosnažnosti presude. Mogućnost da ostanem prisutan u tom postupku propisana je zakonom koji prepoznaje potrebu da svaki postupajući tužilac, pre prelaska na novu funkciju, dovrši rad u svojim kompleksnim, a posebno medijski ispraćenim predmetima. Međutim, u tome sam onemogućen izričitom odlukom republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, kazao je za portal Nova.rs tužilac Predrag Milovanović.

 

Tužilac predrag milovanović, Foto:Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije

U trenutku kada bi građane Srbije trebalo da udostoji svog prisustva i komentara o najnovijoj aferi vladajućeg režima, to jest slučaja „jagodinskog šerifa“ Dragana Markovića Palme, republička tužiteljka Zagorka Dolovac, ponosni nosilac francuskog ordena legije časti, u epicentar svog delovanja i interesovanja stavila je slučaj drugog šerifa – bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, nepravosnažno osuđenog na zatvorsku kaznu zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

zagorka Dolovac, Foto: profimedija.rs

Njenom odlukom, predmet će u predstojećoj fazi žalbenog postupka biti dodeljen drugom zameniku, jer je dosadašnji tužilac Milovanović u međuvremenu izglasan za člana Državnog veća tužilaca, zbog čega je, shodno zakonu, odlobođen funkcije postupajućeg zamenika. Ono što pak, nije sasvim po zakonu, jeste odluka republičke tužiteljke da mu ne dozvoli da okonča svoje najkompleksnije predmete koje je vodio u Drugom osnovnom tužilaštvu, među kojima je i slučaj napada na novinara Jovanovića, a što je kao mogućnost predviđeno zakonom.

„Odmah mi je predloženo da se izuzmem iz svih svojih predmeta, ali sam jasno napomenuo da ovaj postupak nameravam da završim do kraja. To mi omogućava sam zakon jer je u pitanju predmet koji je čak i medijski ispraćen. Rečeno mi je da se o tome pismeno izjasnim, ali sam ubrzo dobio izričit odgovor da sam u potpunosti oslobođen prethodne funkcije. Nije mi objašnjeno zašto, samo mi je predstavljen jedan imperativ da je Dolovac ta koja o tome odlučuje“, kazao je Milovanović, napominjući da planira da iskoristi sve zakonske mogućnosti kako bi predmet koji zdušno vodi još od početka istrage, ostao u njegovim rukama.

Milan Jovanović Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Izuzeće tužioca Milovanovića, posebno je pogodila napadnutog novinara Milana Jovanovića, koji je ranije danas u izjavi za naš portal rekao da je Simonović ostvario svoje pretnje, kada je na jednom pretresu poručio tužiocu „da mu se lako može desiti da više ne bude tužilac“.

Slučaj paljenja kuće novinara Jovanovića, tužilac Milovanović vodio je od samog početka – od istražnog, pa sve do kraja prvostepenog sudskog postupka, koji je uprkos brojnim opstrukcijama, pre dva meseca okončan osuđujućom presudom i izricanjem zatvorske kazne Dragoljubu Simonoviću i njegovim saučesnicima. Iako je presuda okarakterisana kao „nagoveštaj pravne države“, postupak republičke tužiteljke nameće utisak da je pomenuta sintagma neodrživa u pravosudnom sistemu čiji je ona visoki funkcioner.

Dragoljub Simonović ostvario pretnje, Foto:Nemanja Jovanović

Činjenica da se na optuženičkoj klupi našao istaknuti član SNS, partijski direktor i opštinski šerif, i to zbog napada na novinara koji je uporno izveštavao o njegovim malverzacijama, umnogome je doprinela da ovaj postupak sve vreme bude pod budnim okom javnosti. Obeležile su ga brojne opstrukcije, pritisci, zluopotrebe prava i zakona, pa čak i pretnje tužiocu Milovanoviću , koje mu je, direktno sa optuženičke klupe, u punoj sudnici uputio upravo optuženi Simonović.

Voditi postupak u ime naroda i države, u jednoj takvoj atmosferi i pod konstantnim pritiscima zasigurno nije nimalo lako, a uprkos svemu tome, tužilac Milovanović uspeo je da dokaže navode svoje optužnice i ubedi sud da je Simonović kriv. Jedan je od retkih iz svoje branše koji se nikada nije skrivao iza institucije koju predstavlja,(ili hartije),  već je bez ikakve zadrške i ustezanja izlazio pred novinare i kamere kako bi odgovorio na sva pitanja koja su zanimala javnost.

Da i među kolegama uživa određeni ugled, pokazali su prošlogodišnji izbori za članove Državnog veća tužilaca, čiji je član postao većinom glasova i to kao „nezavisni“ kanditat, za kog državni sekretari nisu lobirali po hodnicima Palate pravde i koji nije po volji vlasti.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare