Foto:Nemanja Jovanović

Izostanci optuženih ili njihovih advokata, nemugućnost audio-snimanja ročišta, pa čak i bekstvo jednog okrivljenog, raspisivanje poternice i razdvajanje postupka, samo su neki od "zakonskih" načina kojima se tokom godinu i po dana uspešno opstruira i razvlači suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka i funkcioneru SNS Dragoljubu Simonoviću, koji je zajedno s trojicom saučesnika optužen za paljenje kuće novinara Žig info Milana Jovanovića iz Vrčina. Iako je na početku delovalo da sudu neće biti potrebno mnogo vremena da utvrdi sve činjenice i okonča postupak, epilog suđenja Simonoviću nije na vidiku ni posle 18 meseci od podizanja optužnice.

Istraga protiv bivšeg prvog čoveka Grocke i njegovih saučesnika pokrenuta je nakon prizanja lokalne pevačice Bojane Šijački da je zajedno sa njima učestvovala u bacanju „molotovljevih koktela“ na kuću novinara Jovanovića, koji je godinama unazad pisao o brojnim Simonovićevim malverzacijama i zloupotrebama. Optužnica protiv njega podignuta je u martu 2019, a početak suđenja bio je zakazan već za početak aprila. Međutim, već prvi pretres zabeležilo je odlganje zbog Simonovićevog „opravdanog“ izostanka, a naredno je zakazano tek za 24. maj.

Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

I ovo ročište nije održano u punom kapacitetu, već je tužilac samo pročitao optužnicu, nakon čega je pretres odložen za 26. jul, dva meseca kasnije. Ovaj pretres obeležio je i cirkus pred zgradom suda u Katanićevoj ulici, gde se okupilo nekoliko desetina Simonovićevih pristalica, kako bi mu iskazali podršku. Takođe, na novozakazani termin burno su negodovali advokati odbrane koji su tvrdili da će u to vreme biti na godišnjem odmoru. Postupajući sudija međutim, nije imao razumavanja za njihovo negedovanje, već im je odmah napomenuo da ukoliko ne budu mogli da se odazovu pozovu, pošalju zamenu.

Pročitajte još:

Tog 26. jula sa suđenja je izostao Igor Novaković, jedan od Simonovićevih optuženih saučesnika, ali i advokati Ivica Vuković, Goran Pejić i Viktor Gostiljac, inače aktuleni predsednik Advokatske komore Srbije. Njih trojica su obavestili sud da su na godišnjem odmoru, ali ih je sudija novčano kaznio i naložio da se njima ispostave i troškovi za odlaganje suđenja. Interesantno je da je samo dva sata kasnije, „odjavljeni“ advokat na godišnjem odmoru Viktor Gostiljac, održao konferenciju u prostorijama Advokatske komore Srbije, povodom godišnjice ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Foto: N1

Na pitanje novinara kako je moguće da drži konferenciju istog dana kada je obavestio sud da je na godišnjem odmoru, Gostiljac je kazao da je konferencija posvećena istrazi ubistva njihovog kolege prioritet u odnosu na suđenje bivšem čelniku Grocke.

Blizu dva meseca kasnije, tačnije 20. septembra, održan je prvi pretres u punom kapacitetu na kom je Simonović izbnosio svoju odbranu, koja se mahom skoncentrisala na diskreditovanje napadnutog novinara, kog je stigao da optuži i za reketiranje. Nastavak iznošenja odbrane zakazan je potom i za 1. novembar, ali ni taj pretres nije održan zbog izostankja jednog od okrivljenih. Na narednom, 12. decembra, Simnović je ponovo bio vesnik skandala, kada se tužiocu Predragu Milovanoviću obratio rečima “ da mu se može desiti da više nikad ne bude tužilac“ , ocenjujući da se založio za slučaj kao da je on branilac napadnutog novinara.

I ovo ročište se umalo odložilo zbog izostanka Simonovićevog saučesnika Aleksnadra Marinkovića, koji je označen kao direktni izvršilac podmetanja požara u Jovanovićevoj kući. Međutim, sudija je zbog većeg broja odlaganje doneo naredbu da se postupak protiv njega razdvoji, kao bi suđenje preostalim optužnim moglo da se nastavi.

Naredni pretres koji je zakazan za januar, kada se Viši sud zajedno sa Drugim osnovnim vratio u svoju matičnu zgradu u Palati pravde, ponovo je odložen, jer u tom trenutku nije bilo moguće tonsko snimanje ročišta. Naredni pretres je zakazan za 14. februar, koji su obeležile Simonovićeve optužbe upućene na račun novinara i pokušaj pranja odgovornosti za izjavu koju je prethodno uputio tužiocu, a zbog čega su reagovala udruženja. Ovo ročište obeležila je i izjava Igora Novakovića koji je pokušao da ubedi sud da Simonovića uopšte ne poznaje.

Ubrzo nakon ovog ročišta usledilo je proglašenje vanrednog stanja zbog epidemijue koronavirusa, pa je pretres zakazan za mart odložen na neodređeno vreme. Simonović se potom u sudnicu vratio početkom jula, ali je i taj pretres odložen zbog izostanka advokata koji su tvrdili da su zbog kontakta sa zaraženima nalaze u samoizolaciji.

Suđenje je konačno nastavljeno juče kada je postupak ponovo spojen sa onim koji je vođen protiv odbeglog Aleksandra Marinkovića, jer je sudija odlučio da mu sudi u odsutsvu, zajedno sa ostalim optuženima. Na jučerašnjem pretresu saslušan je i stručni savetnik odbrane, koji je govorio o rezultatima zvaničnog veštačenja pričinjene štete na Jovanovićevoj kući. Veštak je tvrdio da je pričinjena šteta 30.000 evra, dok je stručni savetnik odbrane procenio iznos na 17.000 evra. U svom nalazi i mišljenju je nave čak i to da u kupatilo nije potrebno menjati sve plopčice, već samo nekoliko.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare