Milan Jovanović, Zagorka Dolovac i Predrag Milovanović
Milan Jovanović, Zagorka Dolovac i Predrag Milovanović. Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Odluka republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac da razreši zamenika tužioca Predraga Milovanovića i time mu onemogući da nastavi predmet u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića do konačne pravosnažne presude, iako zakonita, šokirala je srpsku javnost. Jovanović za portal Nova.rs ističe da se ovakvim postupanjem svim novinarima crta meta na čelu, ali i da su se obistinile pretnje osuđenog Dragoljuba Simonovića, koji je Milovanoviću, tokom jednog pretresa, pripretio da posao tužioca neće više obavljati.

Kako je jutros objavila Cenzolovka, zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović, koji je doveo do prvostepene osuđujuće presude u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, i koji je u saradnji sa policijom pronašao nalogodavca, bivšeg predsednika opštine Grocka, Dragoljuba Simonovića, suprotno i uprkos svojim željama i zalaganju da ovaj slučaj dovede do pravosnažnosti, onemogućen je da zastupa i brani optužnicu.

Foto: Vesna Lalić

„Ličnom odlukom Zagorke Dolovac, republičke javne tužiteljke i predsednice Državnog veća tužilaca, zamenik javnog tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva Predrag Milovanović ekspresno je „oslobođen vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca“ da bi se posvetio samo obavljanju funkcije člana Državnog veća tužilaca (DVT), na koju je izabran krajem prošle godine“, objavila je Cenzolovka.

Predrag Milovanović Foto:Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije

U razgovoru za naš portal, novinar Milan Jovanović kaže da je juče saznao za tu odluku, i da je to za njega neshvatljivo.

„Za mene je to neshvatljivo da Dolovac smeni sa funkcije čoveka koji je vrlo uspešno završio istražnje radnje, u saradnji sa MUP-om, otkrio počinioce, doneo ceo postupak do prvostepene presude i sada kada bi trebalo da uloži žalbe koje su predložili okrivljeni, oni ga smenjuju. Iako je gospodin Milovanović bio izričito protiv toga, i uprkos tome što je bio voljan da ceo taj postupak dovede do pravosnažne odluke“, navodi Jovanović.

Milan Jovanović Foto: Tanja Milovanović/Nova.rs

On kaže i da mu nije poznato zašto je gospođa Dolovac to uradila.

„Šta se to događa sa predmetom takođe mi nije poznato, imam osećaj da će i ovaj predmet doživeti sudbinu predmeta gospodina Slavka Ćuruvije, tako da me u ovoj zemlji više ništa ne može iznenaditi“, kaže novinar Jovanović,

Kaže i da mu tek sad ništa nije jasno.

„Nema više šta da očekujem jer očigledno smo do sada imali opstrukciju advokata okrivljenih, a sada se ta opstrukcija prenela i u naše zakonodavstvo, naše pravosuđe, tako da ja ne očekujem ništa. Nema više nade za slobodu u ovoj zemlji“, podvlači Jovanović.

Na pitanje da li misli da je odluka Zagorke Dolovac politička, Jovanović kaže da smatra da jeste, jer je ipak Dragoljub Simonović bio visoki funkcioner u Srpskoj naprednoj stranci.

„Očigledno je da je neko uticao na nju, jer za mene je ovo neshvatljivo da se događa kod nas u Srbiju, ali to je naše trenutno stanje u pravosuđu, tako da moramo na sve da budemo spremni. Sam Simonović je tokom postupka napao gospodina Milovanovića i u jednom trenutku mu je rekao da postoji mogućnost da to više neće raditi, i to se tačno obistinilo, kao što vidite“, navodi novinar.

Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

Na pitanje kakva poruka se šalje novinarima, Jovanović kaže da ćemo svi dobiti mete.

„Jednom rečju, svi redom ćemo dobiti mete, bićemo slobodni za odstrel, tako da može da rade sa nama šta hoće u ovoj zemlji. Mislim da će još više biti nastavljeno gušenje slobode medija, doduše vidim da se svim silama trude da nam uguše i slobodu mišljenja. Tako da, svašta možemo očekivati u budućnosti“, zaključuje Jovanović.

Podsetimo, Simonović je krajem februara ove godine osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog paljenja kuće novinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar