Foto:Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na sastanku koji je danas održan u Zvorniku saglasili su se da je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala potreban organizovan i zajednički pristup obe države.

Ministar Vulin na konferenciji za novinare istakao je da kriminalci u boga ne veruju, da nemaju ni nacionalnih ni verskih predrasuda, da su otvoreni jedni prema drugima i da za njih ne postoje granice i podele.

„Zato protiv njih moramo da se borimo na isti način. Bez organizovanog i zajedničkog pristupa borba protiv organizovanog kriminala, koji pogađa sve nas podjednako, ne može biti uspešna“, poručio je ministar Vulin, a saopštio MUP.

Foto:Ministarstvo unutrašnjih poslova

Istakavši da je saradnja policija dve zemlje veoma dobra, ministar je podsetio da je nekoliko organizovanih kriminalnih grupa razbijeno zajedničkim radom dve policije i podsetio na saradnju Uprave kriminalističke policije Srbije i policije kantona Sarajevo, zahvaljujući kojoj je migrant koji je počinio krivično delo teškog ubistva u Sarajevu uhapšen u Beogradu.

„Naša saradnja veoma dobro funkcioniše kada su takve stvari u pitanju i nastavićemo tako. Ne smemo da prepustimo kriminalcima da budu korak ispred nas. Istina je da političari još nisu uspeli da naprave ni jedinstvenu Evropu bez granica, a kamoli šta drugo, ali kriminalci jesu. Oni imaju Evropu bez granica, imaju sve bez granica, viza, prepreka, i naše policije moraju tako da se ponašaju“, istakao je ministar Vulin.

Na pitanje novinara zašto kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije uhapšena ranije, ministar je predočio da je na čelo MUP-a došao u oktobru 2020. a da je već 8. decembra te godine formirao Radnu grupu sa zadatkom da se bavi Belivukom, Miljkovićem i njihovim pomagačima, te da je već 4. februara 2021. više od 30 pripadnika ove organizovane kriminalne grupe uhapšeno.

Ukazao je da u policijskom radu moraju da postoje dokazi, jer je između operativnog saznanja i dokaza koje možete da prikažete tužilaštvu, kasnije sudovima, veliki put.

„Nadam se da će u narednih nekoliko dana tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić podići optužnicu. Zajedno sa Bezbednosno-informativnom agencijom uz veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića razbili smo jednu od najsurovijih bandi na ovim prostorima, koja je delovala i van teritorije Srbije“, rekao je ministar Vulin.

Kako je naglasio, ta banda je konačno sklonjena sa ulice i najveći deo njih, ako ne svi, dobiće zasluženu kaznu, a ako ima pravde doživotnu robiju. Govoreći o saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine u borbi portiv organizovanog kriminala, ministar Cikotić istakao je da je na sastanku postignuta saglasnost o nastavku zajedničke saradnje.

„Činjenica je da slično gledamo na mnoge izazove i ja sam rekao da je ideal naših sigurnosnih struktura da budemo na nivou saradnje na kojoj sarađuju kriminalci, jer oni sarađuju neposrednije i bez ikakvih prepreka“, rekao je Cikotić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar