alkohol
Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U opštini Vučitrn na Kosovu i Metohiji preminula su braća Dragan (62) i Bratislav (59) Đorić iz Prilužja za koje se sumnja da su se otrovali rakijom, a meštani kažu da je od istog pića umro i Miodrag Bojković (66) iz ovog sela.

Na lečenju zbog konzumiranja ove rakije nalazi se B. M. (61), takođe iz Prilužja, dok se sumnja da i dvojica Roma iz kampa u susednoj Plemetini imaju zdravstvene probleme usled trovanja metil-alkoholom, odnosno otrovnom rakijom koju im je, po dva i po evra, prodavao Albanac iz Orahovca.

Prema nezvaničnim saznanjima, od posledica konzumiranja rakije oslepeo je jedan mladić iz Gračanice. Predsednik Opštine Vučitrn Aca Mišić kaže da kosovska policija još ispituje sve slučajeve trovanja rakijom i istražuje koliko žrtava još ima.

Podsetimo i na slučaj koji se dogodio 1998. godine. Tada su Anđelko Bitević, Miroslav Živanović i Miladin Radić osuđeni su na ukupno 18 godina i šest meseci zatvora zbog proizvodnje i prodaje otrovne rakije „Zozovače“ od koje se pomenute godine otrovalo 56, a umrlo 43 ljudi.

Živadinović, koji je bivši policijski inspektor, je u svom privatnom preduzeću „Zoza“ proizveo 7.400 litara rakije, koju je deklarisao kao lozovaču i distribuirao na području Srbije i Vojvodine.

Za proizvodnju te rakije on je koristio industrijski metil-alkohol, koji je dobio od Bitevića, a koji je bio skladišten kod Radića. Proces protiv njih trojice trajao je devet godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar