Vrtoglavi napredak sudije Biljane, supruge Aleksandra Martinovića

Hronika 31. avg. 202112:28 > 13:36
Podeli:
Aleksandar Martinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Biljana Martinović Begović, supruga funcionera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića, koja je istovremeno sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i vrši dužnost predsednice Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, u proteklih nekoliko godina vrtoglavo je poslovno napredovala. Martinović Begović, žena žustrog zagovornika ideja i stavova režima, za razliku od brojnih sudija koje su svoj radni vek provele u istom sudu, tokom karijere promenila je nekoliko sudova.

Poslednji u nizu napredak dogodio se krajem prošle godine, kada je Narodna skupština Republike Srbije izabrala Martinović Begović za v. d. predsednika Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

Pročitajte još:

I dok pojedine sudije radni vek, maltene, provedu u istom sudu, Martinović Begović u svojoj biografiji ima poduži spisak.

Supruga glasnogovornika vladajuće stranke, radni vek započela je kao sudijski pomoćnik u Osnovnom sudu u Rumi, gde je potom obavljala dužnosti opštinskog javnog pravobranioca u Javnom pravobranilaštvu opštine Ruma.

Nakon toga, odnosno od 2008. do 2009. godine, Martinović Begović obavljala je poslove stručnog saradnika za imovinska stanja građana u Opštinskoj upravi u Rumi.

Ipak, značajniji napredak u karijeri ostvaruje 2010. godine, kada je izabrana za sudiju Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici, gde je postupala u predmetima u parničnoj i izvršnoj materiji.

Četiri godine kasnije beleži nova karijerna napredovanja, pa je tako 2014. odlukom Visokog saveta sudstva (VSS) izabrana na stalnu sudijsku funkciju u Osnovnom sudu u Rumi, dok je od 2016. do 2017. obavljala i poslove zamenika predsednika pomenutog suda.

Martinović Begović se tu nije zaustavila već je jula 2018. godine izabrana za sudiju Višeg suda u Sremskoj Mitrovici. Samo godinu dana kasnije, izabrana je za sudiju Apelacionog suda u Novom Sadu, gde se i danas nalazi.

Foto:Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Ipak, uporedo za stalnom funkcijom u Apelacionom sudu, Martinović Begović krajem prošle godine izabrana je i za predsednicu Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

Reč je i suprugi Aleksandra Martinovića, člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Poput supruge, i Martinović iza sebe ima podužu biografiju, član je nekoliko odbora, ali i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Na mesto profesora poslanici SNS

Ipak, funkcija koja je definitivno obeležila Martinovićevu karijeru jeste obavljanje dužnosti predavača u Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Ćupriji, kada su u pomenutoj ustanovi angažovani funkcioneri SNS, dok su pojedini profesori dobili otkaze.

Na listi nastavnika su bili narodni poslanici Martinović, Vladimir Orlić, Darko Laketić, ali i mnogi drugi.

Nakon ukazivanja na partijsko zapošljavanje, inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovela je nadzor u školi od 4. juna do 31. avgusta 2018. godine, a kako je BIRN pisao, i utvrdila da su ugovori o angažovanju funkcionera SNS nezakoniti.

BONUS video: Obraćanje Zagorke Dolovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar