Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Proteklih dana održano je nekoliko protesta u Ulici Marijane Gregoran na Karaburmi, koje su organizovali nezadovoljni građani nakon što je Prvi osnovni sud u Beogradu na slobodu pustio Lazara G., koji je 18. jula automobilom udario dečake, od kojih je jedan preminuo. Iako je sud promenio odluku i u petak odredio pritvor osumnjičenom, građani zahtevaju i odgovornost sudije koja je bahatog vozača pustila na slobodu, a portal Nova.rs otkriva da li Radmila Đerić može da odgovara za svoju odluku.

Građani Karaburme protestovali su proteklih dana, a u petak je održan veliki skup, kojem je prisustvovao i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić, a koji se godinama unazad bori za bezbednost dece u Srbiji. Prisutni su tražili oštrije kazne za bahate vozače, ali i da sudija, koja je donela prvobitnu odluku da se osumnjičeni vozač Lazar G. pusti na slobodu, odgovara.

Pročitajte još:

Istaknuti pravnik i advokat Dimitrije Ilić, u razgovoru za portal Nova.rs, ističe da sudija ne može da odgovora ukoliko je odluku donela u skladu sa zakonom.

„Ukoliko posmatramo sa zakonske strane ovu situaciju, mimo činjenice da je reč o tako teškom delu i izgubljenom životu deteta, sudija, ukoliko je postupala u skladu sa zakonom, ne može da odgovara za odluku koju je donela. Doneta odluka je njeno slobodno sudijsko uverenje. Sudija ne može da bude odgovorna ukoliko nije prekoračila svoja ovlašćenja, odnosno može biti jedino ako je delovala van okvira zakona“, kaže Ilić za Nova.rs.

Ipak, ističe da će se svakako u godišnjem izveštaju oceniti rad sudije.

„Svaki sudija ima slobodu da donese odluku. Ipak, ukoliko se sudiji sve odluke ukinu, on će u godišnjem izveštaju imati sve loše ocene i onda će morati da se preispita rad sudije. Načelno govoreći, bez ikakvih pojedinosti u konkretnom predmetu, i shodno zakonu, sudija donosi odluku, za koju smatra da je pravedna“, ističe Ilić i dodaje:

Foto: E-Stock/Mirko Rodić/Dimitrije Ilić

„Moram da napomenem, odluka sudije preispituje se po žalbama jedne ili druge strane, i o tome odlučuje sudsko veće. U ovom slučaju, sudsko veće je ustanovilo da takva odluka sudije nije bila dobra i zamenili su donete mere sa pritvorom“, dodaje naš sagovornik.

Sa druge strane, kako prenosi portal Telegraf, ministarka pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu. Za disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Podsetimo, Lazar G. sumnjiči se da je u nedelju uveče u naselju Karaburma automobilom udario dvojicu dečaka i njihovog oca. Devetogodišnji dečak preminuo je u četvrtak u bolnici, od posledica teških povreda koje je zadobio.

Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Njegov brat se nalazi u bolnici.

Pomenuti slučaj šokirao je srpsku javnost nakon što je osumnjičeni Lazar G. pušten da se brani sa slobode. Reč je o licu koje je već osuđivano za istovrsna krivična dela iz oblasti saobraćaja. Takođe, samo veče pre udesa, on je na Karaburmi automobilom udario vozilo penzionera.

Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Odluka o puštaju da se brani sa slobode dodatno je šokirana javnost zbog činjenice da je osumnjičeni pobegao s lica mesta. Ipak, Prvi osnovni sud u Beogradu tokom jučerašnjeg dana, razmatrajući žalbe tužilaštva na odluku o puštaju iz pritvora, preinačio je svoju odluku.

Lazar G. se od petka ponovo nalazi u pritvoru.

BONUS video: Protest građana Karaburme

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar