Samir Divljanović, Tutinac koji je odranije poznat po krivičnim delima, upucan je u Beogradu decembra 2019. godine, a tek nakon hapšenja kriminalne grupe "vračarci", koju je predovodio Nikola Džoni Vušović, rasvetljena je ova mafijaška sačekuša. Kobnog dana, kako se može saznati iz optužnice protiv ove grupe, Divljanović je namamljen na sastanak ponudom da kupi kokain, a umesto dogovorenog paketa, sačekao ga je "vačarac" sa pištoljem.

Suđenje kriminalnoj grupi „vračarci“, optuženoj za tri ubistva i pet pokušaja ubistva, u toku je pred Višim sudom u Beogradu. Na optuženičkoj klupi nalazi se više od 30 okrivljenih, ali među njima nema Vušovića, koji je označen vođom, jer se nalazi u bekstvu. Tek podizanjem optužnice, u koju je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, rasvetljena je jedna od mafijaških sačekuša u centru Beograda, a ispostaviće se da je meta bio Samir Divljanović, kriminalac iz Tutina koji se ranije prezivao Tutić i već je osuđivan zbog droge.

Samir Tutić Foto: Privatna arhiva

Prema navodima optužnice, koja ovu grupu tereti za brojna krivična dela, „vračarci“ su duže vreme pratili Divljanovića i učili njegove navike, sa kim se druži, koja vozila koristi… Više puta je pokušana njegova likvidacija ali su tek decembra 2019. godine uspeli da ga namame tako što su ga navodno pozvali na sastanak radi prodaje kokaina. Navodno je Divljanović i ranije uzimao drogu od „vračaraca“, a jednom prilikom je ostao dužan za pet kilograma. Upravo u tome tužilštvo je tražilo moguće motive, kao i u sumnjama „vračaraca“ da je Divljanović cinkaroš.

Ubistvo Samira Divljanovića planirali su i pokušali da izvrše Vušović, Uroš Piperski, Aleksandar Milošević, Jovica Sovilj, Đorđe Knežević i Rašo Ban, a u logistici je učestvovala još jedna osoba čije se ime ne navodi u optužnici. Pucnjava u kojoj je Divljanović trebalo da bude ubijen dogodila se na Vračaru, u Beogradu 29. decembra 2019. godine.

Plan skovali preko Skaja

Pripadnici ove kriminalne grupe koristili su Skaj aplikaciju za međusobnu komunikaciju i upravo u grupnom četu koji je decembra 2019. godine napravio Vušović organizovali su praćenje, osmatranje Divljanovićevih navika i dogovorali gde i kako da ga presretnu. Tako se okrivljeni Milošević 10. decembra javlja sa aerodroma „Nikola Tesla“ na kom je, kako javlja, i Divljanović sa još tri osobe. Vušović mu pojašnjava koga je najvažnije ispratiti, a onda mu naređuje da bude tu i čeka. U razgovor se uključuje i Knežević koji javlja u kakvoj su garderobi, a potom i u koji automobil ulaze.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nastavili su da ga prate kako bi osmotrili na kojoj lokaciji će boraviti u Beogradu, gde mu je „jazbina“ i slično. Pratnja je trajala danima, čak je u jednom trenutku postojala ideja da mu zakače GPS lokator za automobil kako bi u svakom trenutku znali gde se nalazi. Dve nedelje nakon praćenja na aerodromu, Vušović javlja svojim vojnicima da ima informaciju da „Turčin hoće da kupi kilo u Beogradu“. Ovu priliku videli su kao idealnu jer bi u tom slučaju imali čvrst razlog za sastanak sa Divljanovićem.

Dok planiraju kako će izvesti sačekušu, navodni sastanak, u porukama u koje smo imali uvid pričaju kako postoje sumnje da bi Divljanović na sastanak mogao da pošalje nekog drugog. Ukoliko se to dogodi, plan je bio da otmu tu osobu, uzmu mu telefon i preko njega namame Divljanovića. Ukoliko se ispostavi da je neki „normalac“ kako su ocenili, postoji mogućnost da se sa njim dogovore.

Predlažu različite lokacije, ugostiteljske lokale, zabačene parkove i slično, a Divljanović odgovara da ne želi da se sastane na zabačenim mestima. Vušović predlaže hipodrom kao novu lokaciju, slede ponovo dogovori, Vušovih piše da treba da vidi da li će se pojaviti u lokalu tom na šta osoba iza PIN-a kaže da nema šanse te mu Vušović kaže da „ovaj smrdi jako“. Zbog toga savetuje da se najpre sastanu sa Divljanovićem bez „robe“ i da ga pozovu da krene sa njim po kokain i da ga, ukoliko se stvori prilika, tada „ščepaju“.

Dogovor pada da to bude Baba Višnjina ulica u Beogradu, a na sastanak „vračarci“ šalju Miloševića, kom naređuju nosi kačket ili šal, te da Divljanoviću ne pucaju u glavu, već u noge, osim ukoliko ne bude druge mogućnosti.

Pucali jedan na drugog nasred ulice

Milošević posle izvesnog vremena javlja „kolegama“ da se našao sa Divljanovićem, da je probao da ga „uhapsi“, ali da je Divljanović odmah izvukao pištolj i otvorio vatru.

Ilustracija Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Krenuo je da vadi utoku i da se baca pod kola“, objašnjava Milošević i dodaje da su se potom jurili oko auta i pucali jedan na drugog, a kada su mu se istrošili meci, krenuo je da „pali“. Potom se dopisuju o tome kada će i kako se pritajiti, gde će pobeći i slično. Jedni drugima šalju informacije iz medija, da se dogodila pucnjava, da je muškarac prevezen na reanimaciju, zbog čega jedni drugima čestitaju na ranjavanju Divljanovića, ali takođe sumnjaju i da je u pucnjavi ranjen pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Idem sad u Urgentni“

Nakon što su saznali da je Divljanović preživeo ranjavanje i da će sa povredama biti prevezen u Urgentni centar, dok je Milošević bežao u pravcu Obrenovačkog puta, Sovlj u grupnoj konverzaciji javlja da ide u Urgentni centar. Vušović ga tada pita zašto u Urgentni, šta mu je i da li je ranjen, na šta Sovilj odgovara: „Da ga tamo dočekam“, misleći na Divljanovića. Milošević potom šalje glasovnu poruku u kojoj kaže da je sve puno murije.

„Kakav Urgentni“, kaže Milošević u glasovnoj poruci i kaže da dok je bežao, mimoišao se sa pet automobila Interventne jedinice, te mu poručio da beži u „p. m.“.

Ko je Samir Divljanović?

Samir Divljanović iz Novog Pazara široj javnosti je poznat kao osuđivani narko-diler. Ranije se prezivao Tutić, a u međuvremenu je uzeo ženino ime Divljanović. Osuđivan je zbog narkotika, kada je 2012. pokušao da transportuje dva kilograma heroina iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Pojedini beogradski portali pisali su da se Divljanović našao u centru pucnjave u Berlinu 2012. godine, ispred jednog šiša bara, kada je ranjen Novopazarac Adis Bejtović (35) zvani Macan. Prema pisanju nemačkih portala, do pucnjave je došlo oko 23.00 sata, a maskirani napadači su na trojicu muškaraca iz Novog Pazara, koji su sedeli na terasi šiša bara, ispalili oko 30 hitaca.

Bonus video: Hapšenje odgovornih lica za potonuće splava Kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare