Foto: Twitter/Родољуб Кубат

Udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da će zbog niza napada na novinare i medijske radnike na protestima širom zemlje podneti novoj Vladi i Skupštini inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika kako bi za svaki napad na kolege bila predviđena kazna zatvora.

Na protestima od 7. do 11. jula dogodilo se 28 slučajeva fizičkog nasrtaja i ometanja rada novinara, fotoreportera i snimatelja.

Zbog tih napada samo jedna osoba je privedena, što je u ponedeljak saopštila policija.

To udruženje traži da novinari i medijski radnici budu izjednačeni po pravima sa drugim profesijama od javnog interesa, jer je Krivični zakonik nedavno izmenjen kako bi se povećala bezbednost advokata.

Krivičnim zakonikom iz 2009. godine ugrožavanje sigurnosti novinara i medijskih radnika je predviđeno da to bude kažnjivo zatvorom, ali UNS smatra da se mora propisati zatvorska kazna i za napadače na novinare na zadatku, bez obzira na težinu nanetih povreda.

Podsetimo, tokom protesta ispred Narodne skupštine povređeno je više medijskih ekipa, među kojima su i novinari našeg portala Nova.rs Marko Radonjić, Milica Božinović i Vojislav Milovančević. Između ostalog, G. B. (41) iz Pančeva, napadač na našeg novinara Vojislava Milovančevića, osuđen je danas na godinu dana kućnog zatvora, nakon što je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar