Marijana Jojkić, Foto: Privatna arhiva

Osnovno tužilaštvo u Pančevu, koje je zastupalo slučaj Marijane Jojkić, mlade majke koja je zbog pogrešnog lečenja u Opštoj bolnici u tom gradu preminula od upale slepog creva, odbilo je da obavesti porodicu nesrećne žene o ishodu disciplinskog postupka, koji je još pre nekoliko godina navodno pokrenut protiv radnika pisarnice zbog "zagubljivanja" presude. Ovaj nesvakidašnji propust doveo je tada do toga da je postupajućem tužiocu istekao rok za podnošenje žalbe na prvostepenu presudu, što je u kasnijem postupku, prema mišljenju Jojkića, u mnogome doprinelo da optužnica posle 10 godina padne, odnosno da optuženi lekar bude oslobođen krivice za nesavesno lečenje.

Slučaj Marijane Jojkić pravosnažno je okončan posle deset godina suđenja, a brojne nelogičnosti i kontroverze koje su ga sve vreme pratile, kulminirale su na samom kraju. Naime, lekar iz Opšte bolnice u Pančevu dr Aleksandar Ivica oslobođen je krivice za nesavesno lečenje mlade majke, ali je istovremeno, u parničnom postupku, Opšta bolnica oglašena krivom zbog čega je sud naložio da se porodici Jojkić isplati milionska odšteta.

Da pravosnažne presude nisu označile kraj borbe porodice nesrećne žene sa pravosudnim sistemom, potvrđuje i nedavni odgovor koji su dobili iz Osnovnog tužilaštva u Pančevu, a koje je svojedobno zastupalo optužnicu protiv lekara.

Pročitajte još:

Naime, nakon izricanja prvstepene osuđujeće presude za lekara krajem 2015., u pisarnici tužilaštva je misteriozno zagubljen pismeni otpravak presude, zbog čega je postupajućem tužiocu istekao rok za podnošenje žalbe.  Slučaj se zbog toga pred Apelacionim sudom razmatrao bez žalbe tužioca, što je nakon ukidanja presude i ponovljenog suđenja, po sili zakona ograničilo tužioca u delu predloga o visini kazne, pa samim tim i donekle, odredilo krajnji ishod postupka.

Sve to izazvalo je tada nezapamćen skandal, a Osnovno tužilaštvo je pokrenulo internu istragu, a potom i saopštilo da je do propusta došlo zbog radnika pisarnice koji je presudu „zagubio“. Porodici Jojkić, ali i javnosti je tada saopšteno da će protiv pomenutog radnika biti pokrenut disciplinski postupak, o čijem ishodu je nedavno pokušala da se informiše i porodica Jojkić.

Tužilaštvo im je međutim, ukratko saopštilo da u disciplinskom postupku koji je vođen protiv radnika pisarnice nemaju status oštećenih koji su imali u izgubljenom krivičnom postupku, te da zbog toga tužilaštvo nije dužno da ih informiše o tom ishodu.

Pročitajte još:

„Smatrali smo da je normalna stvar da budemo obavešteni o ishodu tog disciplinskog postupka jer je zagubljena naša presuda. Tužilaštvo je to koje je zastupalo i državu i nas,  i zaista ne vidimo nijedan razlog zašto nam ne bi  bilo saopšteno da li je i na koji način pisar kažnjen. Ovako, samo nam ostavljaju utisak da nešto kriju“, kazali su Jojkići za Nova.rs.

Naš portal uputio je zbog toga ista pitanja pančevačkom tužilaštvu, ali nam je upućen samo odgovor koji se tiče prava Jojkića. Prvo pitanje koje se odnosilo na ishod disciplinskog postupka ostalo je bez odgovora, iako bi se o njemu jasno moglo govoriti kao o informaciji od javnog značaja.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare