Podeli
Jelica Panić i Miodrag Stanić, Foto: Arhiva

Nakon deset godina od tragične smrti Jelice Panić (25) iz Paraćina, koja je tokom ginekološke intervencije u beogradskoj privatnoj bolnici "Beoklinika" upala u komu i posle nekoliko dana preminula, tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja dvojice lekara koji su bili optuženi za nesavesno lečenje, među kojima je i ginekolog i pomoćnik direktora Lekarske komore Srbije za privatnu praksu dr Miodrag Stanić.

Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu je obustavilo postupak i protiv interniste Dragana Stanojevića i to nakon saslušanja sudsko medicinskog odbora iz Niša, čiji su lekari potvrdili da je smrt devojke nastupila u vezi sa postupkom anestezije. Na optuženičkoj klupi je zbog toga ostao samo anesteziolog Bratislav Stamenković.

Vest o smrti Jelice Panić odjeknula je u medijima 2010, u trenutku kada se javnost još uvek živo sećala slučaja njene imenakinje Jelice Radović (19), koja je četiri godine ranije takođe preminula od posledica lekarske intervencije u privatnoj bolnici “Decedra”.

Panićeva je u junu 2010. došla u Beograd kako bi joj ugledni ginekolog dr Stanić obavio intervenciju uklanjanja ranice na grliću materice koju su joj konstatovali lekari u Paraćinu. Tokom intervencije u njegovoj privatnoj klinici “Beoklinika”, koja se nalazila u Ulici vojvode Stepe, ona je upala u komu, a nakon što je sa teškom kliničkom slikom prebačena na VMA, nakon devet dana je preminula.

Dr Miodrag Stanić, Foto: Privatna arhiva

Maratonska istraga trajala je nekoliko godina, da bi 2013, uoči jedne od reforme pravosuđa, otpočeo postupak pred tadašnjim Prvim osnovnim sudom. Na optužnici su se našla sva trojica lekara koji su bili angažovani na zbrinjavanju Panićeve, a od početka suđenja oni su negirali krivicu. Gotovo decenijski postupak je, pored poslednje reforme pravosuđa, obeležila i promena nadležnosti suda, ali i nekoliko predsedavajućih sudija, pa je suđenje čak četiri puta kretalo ispočetka.  Sve to je dovodilo i do čestih odloganja glavnih pretresa, što je na posletku rezultiralo da ni posle sedam godina nije doneta nikakva presuda. Umesto nje, usledila je izmena optužnice i obustava gonjenja dvoijice lekara.

– Veštaci sa Medicinskog fakulteta u Nišu su jednoglasno tvrdili da je Jelicina smrt usledila kao posledica anestezije, pa je pitanje krivice druge dvojice lekara dovedena u pitanje. Zato je i došlo do izmene optužnice koja sada tereti samo anesteziologa. Tokom postupka je utvrđeno da on u trenutku kada je Jelica operisana, nije imao važeću licencu, ali se ni taj podatak ne bi mogao karakterisati kao osnov za pozivanje na krivičnu odgovornost dr Stanića koji ga ja angažovao u svojoj klinici. Veštaci su takođe naveli i da je procedura u internističkom zbrinjavanju Jelice u većoj meri ispoštovana, što bi sudu bilo dovoljno da prihvati odbranu interniste da u njegovom radu nije bilo propusta – kazao je za portal Nova.rs advokat Krsto Bobot, zastupnik porodice Panić.

On dodaje da je veliki problem u dokazivanju lekarskih grešaka pred sudovima u Srbiji to što još uvek ne postoje zvanični i opšti protokoli lečenja, na osnovu kojih bi svaki lekar mogao da se poziva na odgovornost pred sudom.

– Upravo zbog toga je i došlo do izmene optužnice, pa iz današnje perspektive možemo govoriti samo o eventualnoj moralnoj odgovornosti druge dvojice lekara – dodao je Bobot.

O pozivanju na moralnu odgovornost diskutovali su i beogradski mediji, koji su krajem 2016, izvestili da je dr Stanić imenovan za zamenika direktora LKS, što je izazvaloi ogorčenje i revolt porodice pokojne Jelice. Činjenica da je na to mesto izabran u trenutku dok se protiv njega vodio krivični postupak i to zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, pravno nije bila nikakva prepreka, ali “ni etička ni moralna”, ocenilu su tada mediji.

Dr Stanić se i danas nalazi na istoj poziciji u Lekarskoj komori, a zašto je morala da prođe čitava decenija kako bi istražni organi utvrdili da mu nije mesto i na optuženičkoj klupi, ostaje misterija.

Komentari

Vaš komentar