Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Medija centar Beograd

Umesto da se izjasni o otmici studenta koji je deo njegove eparhije, za koju je optužen i vladika Stefan Šarić, episkop bački Irinej Bulović se u sramnom saopštenju obrušio na advokata žrtve Boža Prelevića, navodeći da on “izliva otrov” i vodi hajku protiv Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju Eparhije bačke, navodi se da je za slučaj otmice studenta Akademije SPC nadležan isključivo patrijarh Irinej, te da Bulović nema nikakve dodirne tačke sa ovim studentom.

U saopštenju se ističe kako je Prelević izrekao niz kleveta na račun Irineja Bulovića, te da je  “iz samo njemu znanih razloga i bez ikakve argumentacije, potpuno paušalno i zlonamerno, doveo u vezu Episkopa bačkog  Irineja sa aktuelnim optužbama za otmicu studenta Marka Žarkova protiv Episkopa vladike Stefana”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Istina je da se Marko Žarkov ovim povodom nikada nije službeno obratio Episkopu bačkom niti Eparhiji bačkoj. Jedina veza između studenta Marka Žarkova i episkopa bačkog jeste blagoslov za upis na Pravoslavni bogoslovski fakultet koji je imenovani, kao kandidat sa teritorije Eparhije bačke, dobio 2013. godine, kao i blagoslov za upis na Akademiju za umetnost i konzervaciju Srpske Pravoslavne Crkve”, navodi se u saopštenu Eparhije, uz uvredljivu opasku kako je student Marko Žarkov shvatio da “nije kadar da nastavi započete studije, te da je Irinej Bulović u više navrata davao blagoslov i stipendirao ovog studenta.“

Pročitajte još...

“Advokat Prelević u službi svoje istine ovo, razume se, prećutkuje. Zbog toga je očigledno da pominjanje Episkopa bačkog Irineja od strane Prelevića nije u službi pravne pomoći njegovom klijentu nego isključivo u cilju bezočnih klevetničkih napada na episkopa Irineja koji svojim životom i časnom službom u Crkvi svedoči istinu”, pohvalno će Irinej Bulović u saopštenju posvećenom samom sebi. Autor teksta se dotakao i televizije na kojoj je  Prelević gostovao (Televizija Nova S), navodeći da je jasno kako je reč o mediju “kojem smeta istina”.

“Potpuno je jasno i u čijem interesu je advokat Prelević svoj otrov izlio baš na episkopa Irineja. Jasni su i razlozi i interesi zbog kojih je prepošteni Prelević, u svom poznatom stilu još iz vremena nekih drugih istraga u kojima je on vodio glavnu reč, a istina ostala u mraku, prigrabio sebi pravo da ,’ekspertski’ komentariše odnose unutar Srpske Crkve i da ocenjuje rad njagove svetosti patrijarha, Svetog Arhijerejskog Sinoda i episkopata Srpske Crkve uopšte. Кoristiti ovu optužbu studenta kao paravan za medijsku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve i njenog patrijarha i Sinoda i, konačno, protiv episkopa Irineja, više je nego nemoralno i ne može se nazvati objektivnim novinarstvom ili advokatskim zastupanjem interesa klijenta. Na delu je klasična zloupotreba i medija i čitavog slučaja koji je u nadležnosti njegove svetosti patrijarha Irineja i nema nikakvih dodirnih tačaka sa Episkopom bačkim Irinejem”, navodi Bulović u svom saopštenju, nastavljajući dalje sa optužbama na račun advokata Boža Prelevića:

Pročitajte još...

“Iako je Preleviću to dobro znano, on svesno obmanjuje javnost i dovodi gledaoce u zabludu i, bez ikakve zadrške i makar prividne pristojnosti, episkopa Irineja naziva pogrdnim imenima i neargumentovano, tabloidno mu pripisuje razna nepočinstva. Da plasirana neistina bude uverljivija, pobrinula se voditeljka emisije koja se nije ogradila od izrečenih neistina, kleveta i uvreda, na šta je zakon o javnom informisanju obavezuje. Da li je Prelević govorio istinu o episkopu Irineju ili je svesno obmanjivao javnost, brzo će se pokazati. Isto tako,  nadamo se da će i slučaj imenovanog studenta biti što pre razrešen, a svako kome se krivica dokaže biti priveden k poznaniju prava”, poručuje episkop Bulović u svom saopštenju.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare