Foto:Twitter/BETAPHOTO/Aleksandar Levajkovic/Filip Krainčanić/Nova.rs/Jovana Šesterikov/Nova.rs/N1

Reporteri portala Nova.rs upitali su na današnjoj konferenciji za medije direktora policije Vladimira Rebića, da li je policija, nakon dva dana, konačno uspela da identifikuje i uhapsi huligane koji su našeg kolegu Vojislava Milovančevića, tokom trećeg protesta ispred Narodne skupštine, udarili bokserom u glavu i teško ga povredili dok je obavljao svoj radni zadatak. Rebić je kazao da policija još uvek radi na tom, ali i ostalim slučajevima napada na novinare, zbog čega se nameće utisak da je ova služba brže i efikasnije raskrinkala "prisustvo stranog faktora" na protestu, nego što je identifikovala napadače, čije su fotografije uredno objavljene odmah nakon napada.

„Treba da nas zabrine i jedan broj povređenih novinara, koji su zadobili povrede upravo izveštavajući sa ovih javnih skupova i činjenice da su bili suviše blizu huligana, koji očigledno ne biraju i sasvim im je svejedno da li napadaju policiju, ruše državnu imovine ili napadaju novinare. Žalim zbog povreda vašeg kolege, kao i što žalim zbog povreda svojih kolega. Nadam se da ćemo vrlo brzo uspeti da otkrijemo počinioca napada da vašeg kolegu i da će on vrlo brzo naći mesto tamo gde pripada“, rekao je Rebić.

On je prethodno demonstrirao fotografije pasoša nekoliko uhapšenih stranih državljana, odnosno prisustvo „stranog faktora“ na protestu, u koji javnost već danima pokušava da ubedi i lično predsednik Aleksnadar Vučić.

Vojislav Milovančević
Foto: Jovana Šesterikov

Odgovarajući na pitanje o merama koje je policija preduzela kako bi uhapsila napadače na novinare, Rebić je rekao da se, između ostalog, pregledaju i snimci sigurnosnih kamere sa mesta događaja. S obzirom na to da snimci već uveliko postoje u brojnim medijima, kao i da su zasigurno neuporedivo upotrebljiviji od onih sigurnosnih, današnji Rebićev nastup nametnuo je utisak da je srpskoj policiji bilo neuporedivo lakše da raskrinka „strani faktor“ i iz mase demonstranata izvuče „plaćenike“, nego da identifikuje fotografisane huligane, čije moguće identitete navode i brojni korisnici društvenih mreža. Narovno, uz već dobro poznate komentare, da ti isti huligani nerede izazivaju po nalogu državnog vrha, kako bi diskreditovali građanski protest.

Vojislav Milovančević novinar Nova.rs sa povredama glave tokom mirnih građanskih protesta pokazuje svoju krvavu masku
Vojislav Milovančević Foto:Nova.rs

„Očigledno je da će ova umešanost stranih faktora inicirati da policija sa službama bezbednosti Srbije savlada širu sliku svega i da pokušamo sveobuhvatnije da procenimo uticaj stranog elementa na radikalizaciju ovih protesta“, rekao je ranije Rebić.

Vladimir Rebić tokom danasnje konferencije za novinare
Vladimir Rebić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević teško je povređen prekjuče, tokom trećeg dana građanskog protesta pred Narodnom skupštinom, koji je, ironično, bio jedini koji je dosad protekao bez sukoba sa policijom.

Jedna od nekoliko grupa huligana, koje su očigledno bile dobro organizovane i raspoređene na više mesta oko same zgrade Narodne skupštine, napala je našeg kolegu, nezadovoljna što je fotografisao događaj u niihovoj blizini, ali što nisu uspeli da isprovociraju građane koji su protestovali sedeći na ulici. Najpre su ga verbalno napali, da bi ga potom jedan huligan, udario bokserom u glavu. Zbog obilnog krvarenja, naš kolega je zajedno sa fotoreporterom voditelja TV Nova Ivana Ivanovića, kom je u odvojenom napadu slomljen nos, prebačen u Urgentni centar gde mu je rana ušivena.

Foto: BETAPHOTO/Aleksandar Levajkovic/D

Zversko maltretiranje i napadanje novinarskih ekipa nastavljeno je i juče, uoči ponovnog sukoba grupe demonstranata sa policijom. Tokom kamenovanja policijskih korodona, najteže je povređen fotoreporter agencije Beta Miloš Miškov, kog je kamenica udarila u glavu zbog čega mu je naprsla lobanja. Njegovu koleginicu Svetlanu Dojčinović kamenica je pogodila u ruku, a na meti nasilnika našla se i ekipa televizije N1. Voditelju Petru Gajiću je u direktnom prenosu nasilnik izbio mikrofon iz ruke uz salvu pretnji i uvreda, dok je ekipi „Al Džazire“ uništena kompletna oprema.

Novinari su se, sem huliganima, našli i na meti policijskih službenika. Tako su reporter Bete Žika Stevanović i kamermani Luka Pređa i Relja Pekić napadnuti tokom izveštavanja, kada ih je policija opkolila, iako su se uredno legitimisali kao novinari.

Stevanović je u napadu zadobio ozbiljne udarce po glavi, razbijena mu je arkada i veći deo noći proveo je u Hitnoj pomoći. Takođe, novinar našeg portala Marko Radonjić zadobio je udarac pendrekom dok je snimao nerede na protestu, ali i novinarka Milica Božinović.

Ipak, po svemu sudeći, na identifikaciju i hapšenje napadača na novinare sačekaće se nakon što se ustanovi ko su „špijuni“ koji su vršili nasilje na protestima tokom kojih su izbili neredi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram