Više desetina učesnika na protestima, koji se održavaju od prošlog utorka na ulicama Beograda zbog nezadovljstva režima koji sprovodi vladajuća vlast, privedeno je zbog nošenja transparenata, vikanja na policiju... Njima su izrečene maksimalne kazne u visini od tri meseca. U isto vreme, Osnovni sud u Kruševcu doneo je presudu da je Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus kriv za nedozvoljene polne radnje prema svojoj sekretarici. Za to delo je dobio istu kaznu kao i gore pomenuti demonstranti. Besni građani se pitaju: Da li je moguće da je pravda sprovedena ovako selektivno?

Tim povodom, kontaktirali smo bivšeg sudiju, a sadašnjeg advokata, Ivana Bajazita koji je objasnio da te dve kazne, odnosno ta dva dela nikako ne mogu da se porede i da su nadležni u oba slučaja postupili u skladu sa zakonom.

Foto: N1; Milutin Jeličić Jutka

„Ovde je reč o potpuno dva različita dela. Delo koje je počinio Jutka krivično delo i minimalna kazna je tri meseca zatvora. Ovo što su uradili protestanti je prekršaj i maksimalna kazna za to je tri meseca.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dakle, jedno je prekršaj, a drugo krivično i ta dva se nikako ne mogu porediti, bez obzira o čemu je reč“, kaže Bajazit za Nova.rs.

Ivan Bajazit, Foto: Printscreen/YouTube/TV Jasenica

On ističe da je u ovakvim situacijama, kao što su protesti, država veoma osetljiva i da su kazne uvek na maksimumu.

„To je sasvim očekivana reakcija u ovakvim situacijama, a posebno kada se radi o bilo kakvom napadu na predsednika. Sasvim očekivano je bilo da kazne budu maksimalne“, navodi Bajazit.

Advokat Predrag Savić, Foto:Medija centar Beograd

Advokat Predrag Savić se nadovezao na njegovu priču.

„Velika je razlika između krivičnog i prekršajnog postupka, tako da je visinu kazne za te dve stvari nemoguće porediti. Za prekršaje se retko kad dodeljuje kazna zatvora, to se radi samo u posebnim izuzecima. Obično se oni koji počine prekršaj kažnjavaju novčano, a ne zatvorom kao što je to sada kod nas u više slučaja učinjeno“, navodi Savić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare