Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Student završne godine ETF-a Igor Šljapić (23), priveden je sinoć dok je sa transparentom u ruci mirno stajao iza Narodne skupštine, da bi jutros bio osuđen na mesec dana zatvora bez prisustva advokata, dok je na suđenju jedini svedok je bio policijajac koji ga je priveo, kaže za Nova.rs njegova drugarica Marija Takić (20) koja je zajedno sa njim bila na jučerašnjem protestu.

Studentkinja FDU Marija Takić priča da je Šljapiću policija sinoć prišla i zatražila mu da se legitimiše dok je držao transparente “Ne može suzavac da spere vašu brutalnost” i “Šta ćete kada potrošite suzavac?”.

Napominje da je ranijih dana na protestu nosio transparent s natpisom „Stop nasilju“, koji mu je policija oduzela.

Takić je stajala u blizini dok su, kako kaže, legitimisali Igora i još dve osobe.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

“Onda je Igor odjednom nestao. Na pitanje gde je, prisutni policajci su odogovorili da ga nikad nisu ni videli”, objašnjava Takić i dodaje su ubrzo saznali da je odveden u policijsku stanicu u Ulici Majke Jevrosime.

Sa njom je, kako kaže, u tom trenutku bio i student Marko Grbić sa kojim je zatim otišla do policijske stanice. Tamo su zatekli Šljapića kome su policajci merili temperaturu i uvodili ga unutra.

“Nakon što su nas policajci na vrlo neprijatan način pitali šta tražimo tu, i mi im odgovorili da čekamo druga koji je priveden, rekli su nam da će biti pušten u 23:30”, priča ona.

Objašnjava da su ostali ispred stanice da sačekaju druga i onda u 23:45 saznali da će on biti zadržan u stanici do 9 sati ujutru, kada bi trebalo da izađe pred pred sudiju za prekršaje.

“Nismo čuli ništa o Igoru do 12:47 kada nam je poslao fotografiju rešenja o zadržavanju”, objašnjava Takić.

Na rešenju, u koje naša redakcija ima uvid, navedeno je da Igor Šljapić zadržan u policiji zbog toga što je narušavao javni reda i mir tako što se ispred Narodne skupštine, nakon legitimisanja, policijskim službenicima obratio povišenim tonom, pri čemu ih je nazvao pogrdnim rečima i opsovao.

Foto: Privatna arhiva

Takić tvrdi da je u rešenju netačno navedeno mesto privođenja, jer on nije priveden ispred, već iza Narodne Skupštine, kao i da navedene reči nije izgovorio.

“On stvarno te reči nije izgovorio. Prvo zato što je on jako miran dečko i nikada ne bi rekao te stvari i nama je potvrdio da to nije govorio”, tvrdi ona.

U poslednjoj prepisci koju su imali sa Šljapićem dobili su njegovu fotografiju sa lisicama uz objašnjenje da ga vode u Padinsku skelu, gde će provesti mesec dana.

Foto: Privatna arhiva

“U prepisci nam je napisao da mu sudija nije ponudio opciju da plati kaznu, kao i da mu je suđeno bez prisustva advokata, dok je jedini svedok na suđenju bio je policajac koji ga je priveo”, kaže Takić.

Naglašava da Šljapiću nije bilo dozvoljeno da pozove advokata, kao ni svoje roditelje, a nakon suđenja mu nije čak dozvoljeno ni da presudu pročita do kraja.

Zvaničnu potvrdu njenih tvrdnji do trenutka objavljivanja teksta nismo uspeli da dobijemo.

Združena akcija „Krov nad glavom“ zatražila je večeras da se na slobodu puste trojica njihovih aktivista privedenih prethodnih dana i da se kazne policajci koji, kako smatraju u tom udruženju, učestvuju u nezakonitom, nameštenom i neljudskom sprovođenju sudskog postupka protiv njih.

Kao jedan od trojice aktivista imenovan je Igor Šljapić, za koga je navedeno da je uhapšen je u subotu uveče i osuđen na 30 dana zatvora.

Advokat Vladimir Gajić rekao je danas da svako koga policija privede na informativni razogor ima pravo na advokata.

“Svaki građanin ima pravo na advokata i prilikom saslušanja na informativnom razgovoru može da odbije da da izjavu“, rekaoje Gajić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare