Nenad Stefanović
Nenad Stefanović Foto: Goran Srdanov

Šabačka tužiteljka koja nije procesuirala bageriste i batinaše s protesta, predsednik prorežimskog gongo Udruženja sudija i tužilaca, kao i novi mandat za specijalnog tužioca, s karijerom advokata iz provincije, samo su neki od primera koji jasno pokazuju na koji se način vlast revanšira svojim saradnicima u pravosuđu

Svetlana Nedeljković, doskorašnji vršilac funkcije Osnovnog javnog tužioca u Šapcu, kandidat je Vlade Srbije za Višeg javnog tužioca u tom gradu, a odluka o njenom imenovanju na višu funkciju trenutno se nalazi pred narodnim poslanicima koji bi trebalo da je potvrde.

Nedeljković je u žižu javnosti dospela pre dve nedelje, nakon što je zbog incidenata na građanskom protestu u Šapcu, tužilaštvo na čijem je čelu bila, procesuiralo samo demonstranta Dragana Milovanovića Crnog, ali ne i osobe bliske vlasti koje su bagerom pokušale da probiju blokade, niti one koje su naoružane motkama i čekićima nasrnuli na okupljene.

Pročitajte još:

Da je Nedeljković bliska vladajućem režimu poznato je godinama unazad u javnotužilačkim krugovima, posebno nakon što je imenovana za vršioca funkcije šefa Osnovnog tužilaštva. Da je viđena za napredovanje i prelazak na čelo institucije koje u šabačkom okrugu procesuira najteža krivična dela takođe je, kako tvrde sagovornici Nova rs. bilo očekivano. Tokom kandidature „prikupila“ je veći broj bodova od aktuelnog višeg tužioca, što samo po sebi nije česta pojava u javnotužilačkim izborima. 

„Nedeljković važi za stručnu tužiteljku, ali istovremeno nekoga ko se trudi da ugodi vlasti. Bila je jedna od „žrtava“ reizbora iz 2009. koji se događao pod patronatom DS I bivšeg predsednika Borisa Tadića, što je verovatno I osnovni razlog zašto je danas bliska sa aktuelnim režimom. Da će na izborima preteći svog protivkandidata, to jest odlazećeg tužioca VJT iz Šapca spekulisalo se sve vreme, posebno što je u jednom trenutku imala I više bodova od njega. Da je Nedeljković bliska vladajućem režimu poznato je godinama unazad u javnotužilačkim krugovima, posebno nakon što je imenovana za vršioca funkcije šefa Osnovnog tužilaštva.

Za razliku od Nedeljković, koja je, ako ništa drugo, za nopvoizabranu funkciju imala dovoljno godina radnog straža i iskustva, u fotelju šefa beogradskog Višeg tužilaštva uskočiće Nenad Stefanović, tužilački preletač s beskompromisnim političkim ambicijama i sa samo tri godine staža u VJT On je dosad nebrojano puta dokazao spremnost da zastupa interese partije pa čak i formira “gongo paraudruženje” sudija i tužilaca u koje se mahom okupio partijski kadar.

Stefanović je karijeru zamenika tužioca započeo u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, gde je, između ostalih zastupao optužnicu protiv Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg prvog svedoka saradnika u istoriji srpskog pravosuđa. Protiv Buhe je vođen postupak zbog prekucavanje šasije na ukradenom automobilu , a zašta ga je optužila njegova supruga, pevačica Ivana Tulović Buha. Nakon što je Buha pravosnažno osuđen, Stefanović je utznapredovao u zamenika VJT u Beogradu. Ovo napredovanje obeleženo je i Stefanovićevim strukovnim zaokretom, pa je tako od jednog od glasnijih zagovornika Ustavnih promena, postao najglasniji protivnih istih, u trenutku kada je njegova potreba za napredovanjem to zahtevala.

Inače, mesto šefa Višeg javnog tužioca opd neprikosnovene je važnosti za SNS jer se upravo ono bavi procesuiranjem krivičnih dela koji su postali svakodnevica predxstavnika vlasti I njima bliskim osobama. U (ne) postupaju VJT su bili predmeti u slučaju Savamala, pada helikoptera, pranja novca SNS, malverzacija tokom izbbora, stanova Siniše Malog, afera Aleksandra Vulina, Zlatibora Lončara..

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare