Zagorka Dolovac, Maja Popovic, Aleksandar Stepanovic, Vladimir DJukanovic, Jasmina Vasovic
Foto:Nova.rs/BETAPHOTO/Milan Obradović/Tanjug/Zoran Žestic

Da plate državnih funkcionera nisu male nesumnjivo dokazuje i mesečna zarada republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, koja za ono što obavlja mesečno prima više od 400.000 dinara. Portal Nova.rs otkriva koji se to funkcioneri iz pravosuđa, sem aktuelne tužiteljke Dolovac, nalaze u samom vrhu po visini mesečnih prihoda koje dobijaju, ali i ko su oni koji su svoje plate odlučili da sakriju od očiju javnosti.

Iako se javni funkcioneri često „hvale“ kako su njihove zarade zapravo male, prema dostupnim informacijama na sajtu Agencije za borbu korupcije, ne bi moglo tako da se zaključi. Dok se podaci o visini primanja pojedinih funcionera ne znaju, odnosno nema ih na pomenutom sajtu, drugi su taksativno nabrojali zbog čega sve primaju poprilično velike svote novce.

Pročitajte još:

Tako se na listi onih koji prednjače po visini zarade definitivno nalazi republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja je ujedno i jedini kandidat na pomenutu funkciju, uoči novih izbora. Republička tužiteljka, čija je prethodna dva mandata obeležilo ćutanje o gotovo svim bitnim aferama i slučajevima koji su potresali državu, mesečno prihoduje nešto više od 450.000 dinara.

Dolovac, koja je ostala nema na brojne afere, poput Savamale, Krušika, pada helikoptera, kao republički javni tužilac mesečno dobija 400.993 dinara. Ipak, to nisu njeni jedini prihodi, pa tako republička javna tužiteljka, kao predsednica Državnog veća tužilaca (DVT) mesečno zaradi 49.722 dinara.

Za razliku od Dolovac, duplo manju platu mesečno zaradi ministarka pravde Maja Popović. Tako ministarka pravda mesečno prima nešto više od 189.000 dinara. Popovićeva kao ministarka pravda mesečno zaradi 116.013 dinara, zatim kao član Visokog saveta sudstva 17.154, isto toliko i kao član Državnog veća tužilaca, dok kao ispitivač za polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dobija 45.000 dinara.

Maja Popovic
Maja Popović Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ipak, pojedini predsednici sudova i tužioci nisu želeli da javno otkriju svoje zarade. Na listi onih čije su zarade nepoznate oku javnosti jeste i plata predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasmine Vasović, zatim predsednika Apelacionog suda u Beogradu Duška Milenkovića, ali i predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića. Ni mesečni prihodi Vladimira Đukanovića, predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, nisu poznati javnosti.

Foto: Vesna Lalić

Sa druge strane, i pojedini tužioci nisu hteli da se javno saopšti kolike su im zarade, pa se tako zasad ne zna koliko zarađuje tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, ali ni njegovi zamenici Saša Drecun i Saša Ivanić. Ipak, na listi onih koji nisu sakrili svoje zarade je javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nataša Krivokapić, koja za tu funkciju, prema podacima iz 2018. godine, zarađuje oko 230.000 dinara, a nešto više od 26.000 dinara kao član nadzornog odbora Pravosudne akademije.

Ljubivoje Đorđević, javni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, prema podacima iz 2016., mesečno zarađuje 192.000 dinara, а tužilac Drugog osnovnog tužilaštva Nebojša Popović prihoduje mesečno nešto više od 177.000 dinara.

Pročitajte još:

Ipak, nešto veću platu od njih ima tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva Boris Pavlović, koji zaražuje nešto manje od 350.000 dinara. Kao tužilac dobija platu od 235.000 dok kao član veća Državnog veća tužilaca dobija 92.000 dinara.

Ipak, u samom vrhu liste tužioca sa najvišim platama definitivno je tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković, koja mesečno zarađuje nešto manje od Zagorke Dolovac. Stanojkovićeva, prema dostupnim informacijama, mesečno zaradi od 444.466 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare