Foto:Antonio Ahel; /ATA; Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia; shutterstock

Raskrinkavanjem tajne "Skaj" komunikacije, nakon koje su usledila brojna hapšenja bezbednjaka, policajaca, kriminalaca, na površinu su isplivale njihove neraskidive veze. Poslednje u nizu privođenje, bivšeg direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog državnog tužioca Milivoja Katnića, pokazalo je da su kavački klan i njihovi plaćenici iz Beograda, imali snažnu zaleđinu u bezbednosnim strukturama o čemu su se naširoko dopisivali putem kriptovane aplikacije, ne sluteći da će ih upravo te prepiske koštati slobode.

Zoran Lazović uhapšen je zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su članovi bili Milivoje Katnić, njegov sin Petar Lazović, inače nekadašnji bezbednjak koji je uhapšen na leto 2022. i ranije uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović. Specijalno državno tužilaštvo u Crnoj Gori sumnjiči Lazovića da je aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i za spasavanje Duška Roganovića teških optužbi, a nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu je u tome pomogao.

Zoran Lazović Foto:R.R./ATAImages

Ove optužbe temelje se mahom na Skaj prepiskama koje su međusobno razmenjivali Petar Lazović, njegove kolege policajci i brojni kriminalci iz kavačkog klana ili njima bliskih grupa. Tako se Lazović, prema porukama koje su objavile Vijesti, dopisuje sa Belivukom i Miljkovićem nakon što su beograski kriminalci, uprkos zabrani, uspeli da uđu na teritoriju Crne Gore. Do sada je utvrđeno da su prilikom dolaska u Crnu Goru bili na porodičnoj proslavi vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, te da su planirali likvidacije „škaljaraca“. Njihov boravak je obezbeđivao mlađi Lazović, koji ih je na kraju i ispratio uz konstataciju da je Crna Gora bezbedna država,

Milivoje Katnić Foto: R.R./ATAImages

“Bezbjedni ste, možete da putujete. Ovo je bezbjedna zemlja. Hvala što ste putovali SBPOK-om (Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala)”, šalje Lazović putem Skaja 22. januara 2021. godine.

Prethodno razmenjuju pregršt poruka u kojima govore u pripremi likvidacije Jovana Vukotića, prvog čoveka škaljarskog klana, ispred čije se kuće voze i trube. Odbegli policajac Ljubo Milović 21. januara 2021. godine, sakriven iza nika Zli poručnik, pita: “Svirali ste malo Vukotiću”, nakon čega mu Miljković, koji se krio iza nadimka Kratos New, odgovara da se nada da ih je čuo.

“Mičite se da ne istrči”, piše im mlađi Lazović.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Dopisivali su se i oodlasku Belivuka i Miljkovića u policiju, kako bi dali izjavu, dan nakon što su sleteli u Crnu Goru, a Lazović obaveštava Zvicera da tako mora, zbog procedure.

„Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata – a advokat sam ja“, napisao je, navodno, Lazović šefu kriminalnog klana Radoju Zviceru.

Petar Lazović Foto:Privatna arhiva

Veza sa Darkom Šarićem

U vreme dok je Darko Šarić bio u pritvoru u Beogradu, konstantno je komunicirao putem Skaj aplikacije, a jedna od osoba koja mu je slala poruke bio je i Petar Lazović koji mu se kleo na vernost.

„Brate, ne daj se. Mi svi s tobom đe god i šta god“, piše Lazović Šariću na dan kada je Šarić izneo završne reči pred sudom u Beogradu koji ga tereti za pranje novca. Lazović tako u više navrata upoređuje Šarića i svog oca, sada uhapšenog Zorana Lazovića: „Previše si ti dobra uradio da bog ne nagradi. Dva najsličnija čovjeka ste ti i Zn!”, piše Lazović, a onda šalje ispravku – “Z*”. Mlađi Lazović je na taj način zvao svog oca Zorana.

Darko Šarić

“… Jesi umoran, treba li ti nešto ovamo? Ili tvojima? Nećemo se nikad dat, kad je bog uz nas, nije bitno ko je protiv nas!… Tu sam ti za sve, k’o mlađi brat… Tu ako nešto osjetiš ili ti nešto jave, ja sam ti dostupan stalno… bilo oko čega, nije bitno”, piše policajac.

Politika u Srbiji i Crnoj Gori

Dopisujući se sa Šarićem, mlađi Lazović komentariše, nakon što je Šariću izrečena osuda zbog pranja novca, nezadovoljan kaznom koja mu je odmerena, i političke prilike u Srbiji. Zbog toga se verbalno obrušio na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bivšeg šefa srpske tajne službe BIA Aleksandra Vulina i kontroverznog biznismena Stanka Cana Subotića.

“Ako znam šta da ti napišem cijeli dan, 10 puta pišem, brišem, eto. Evo me sad sa Z. Šta je činjet, može li se šta radit, oću li šta reći Z da treba!!! …Majku im je*em i Vučiću što ga Vulin je*e i onom vitaminu od Cana, po*erem se na njih!!! Pa neka čitaju i slušaju sve, govna… Kako god, imaš mlađeg brata na sve spremnog i ne bilo nas ako se predamo tim ciganima”, šalje policajac navodnom narko-bosu na dan kada mu je izrečena presuda.

Aleksandar Vulin Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

O politici u Srbiji putem Skaja razgovaraju i Radoje Zvicer i Ljubo Milović, inače policajac za kojim se i dalje traga nakon što je izbegao hapšenje u leto 2022. godine. Tako se prilikom jednog razgovora dotiču teme izbora za predsednika Sjedinjenih Američkih Država i saglasni su odgovara svima osim Srbiji i velikosrpskoj politici. Milović u tom kontekstu navodi da se Bajdenovim dolaskom mora zaokrenuti politika na Balkanu, i da će SAD ići “na rušenje Vučića svim silama”…

“Reko sam ti da samo mi možemo obaliti Vučića da mu na početak prvenstva 40h (hiljada) počne skandirati… Svaku vlast u Srbiji su obalili navijači”, šalje Zvicer najverovatnije misleći na svoje plaćenike iz Beograda koji rukovode Partizanovom tribinom.

Milović: Tu treba mudro odigrati u narednom periodu.

Zvicer: Bajden ti odgovara svakoj državi bez srb (Srbiji).

Ljubo Milović Foto: MUP

Milović: Srbiji, Republici Srpskoj i velikosrpskoj politici.

Zvicer: Ja sam im rek’o da dobro izmjere, što god odluče, prihvatam… Onoga Stanivukovića drže Englezi…

Milović: Mislim da će pokušat’ Stefanovića da oslabi Vučić svim silama. Sve mu smjenjuje. A Stanivuković je prikriveni velikosrbin, veći je nacionalista od Dodika. Ja sam ga pratio i volio dok nijesam čuo njegove izjave vezano za litije, Crnu Goru, Srebrenicu, Dejtonski sporazum, Kosovo…

Zvicer: Jeste, ne krije on to, u svaki razgovor pominje strica koji je poginuo.

Milović: Sve veliko srbska teška politika, tako ne mogu naprijed. Srbi sa ovakvom politikom odu 3 god (godine) naprijed, pa 10 u nazad.

Zvicer: Mijenjaće to stranci, pošto su ova naša gamad poltronska spremna na sve. Samo da ove skinemo u CG pa što god.

Ipak, nešto detaljnije kavčani i bezbednjaci govore o politici u Crnoj Gori. Tako mlađi Lazović Zviceru prilikom jednog razgovora objašnjava kako tamošnji biznismen Ranko Ubović „pukne po par miliona“ za izbore u toj zemlji, na nagovor njegovog oca, sada uhapšenog Zorana Lazovića.

“Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda kao brata, znaš ti ovo sve”, jedna je od sijaset poruka koju je šefovima kavačkog klana, u leto 2020. godine, poslao policajac Lazović. Objašnjava da je „Tigar“ vlasnik „Bemaksa“ (Ubović), dok svog oca ponovo oslovljava slovom Z.

“Brate, evo znaš i sam situaciju ođe. Ko ođe mimo Z i Tigra pomaže bilo koga, ko ođe daje osim njih! Jedini Z sa njegovima se ne folira i ne odriče drugova je li ga to koštalo jes! Jel mogao da ima kao Golub milone jes, ali Golub jedino djeci daje, nikom više banke! Jedino Z i Tigar. Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda ka brata. Znaš ti ovo sve. Nije što je moj Z, ali to je tako, ljudi poput njega ste ti i Liam i više niko da ja znam! Ti si svakog kuma ispratio i pomogao i selo digao… i onda meni krivo jer ostali najveći kajmak kupe! Ako nije ovako!”, piše mlađi Lazović šefu kavačkog klana.

Bonus video: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare