Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Vest da je advokat Vladimir Cvijan, nekadašnji saradnik Borisa Tadića, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića preminuo usled utapanja u Dunavu objavljena je tek pre nekoliko dana, i to sa nešto više od tri godine zakašnjenja. Informaciju je potvrdilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštenjem u kom navodi da je slučaj zatvoren te 2018, jer nije bilo tragova povreda na Cvijanovom telu. Sve informacije zajedno pokrenule su lavinu pitanja i ukazale na niz nelogičnosti.

Tajna duga tri godine

Mislili smo da se smrt ne može sakriti, posebno ako je reč o smrti javne osobe, političkog funkcionera, osobe koju smo navikli da viđamo na televiziji, pa i nekadašnjeg savetnika predsednika, člana SNS-a… Sve dok pre nekoliko dana u srpskoj javnosti nije objavljeno da Vladimir Cvijan više nije među živima i to nešto više od tri godine.

U eri kompjutera, interneta i vremenu kada se informacije prenose brzinom svetlosti, kada je nemoguće sakriti ni ono najintimnije, kada se i o smrti osoba koje nisu u tolikoj meri važne za srpsku javnost piše naširoko i to uglavnom potraje danima, od javnosti u Srbiji uspeli su da sakriju da je Cvijan mrtav.

Misteriju dodatno produbljuje i to što se povodom njegove smrti, ako izuzemo institucije od kojih se očekivalo da se makar na dostojanstven način oproste od Cvijana i o tome obaveste javnost, nije oglasila čak ni njegova porodica čituljom u dnevnoj štampi.

Čudno je i kako su Cvijanovi nalozi na društvenim mrežama u internet eri nestali „preko noći“ i još čudnije kako to niko nije primetio.

Porodica ćuti, prijatelji iznenađeni

Od objavljivanja ove vesti porodica Vladimira Cvijana do koje smo pokušali da dođemo više puta, nije rekla ni slovo o tragediji! Od ljudi bliskih njihovoj porodici saznali smo da ni prijatelji Cvijanove supruge takođe nisu bili upoznati sa tragedijom. Kako je moguće da niko više od tri godine ne postavi pitanje gde se čovek nalazi? Šta se sa njim dogodilo i gde je sada? Ukoliko i nije među živima, zbog čega?

Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Saopštenje tužilaštva

Na neka od ovih pitanja delimično je odgovorilo Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je u svom saopštenju, izdato „s obzirom na veliko interesovanje javnosti“, objašnjava da je Cvijan preminuo usled davljenja, da je njegovo telo januara 2018. godine pronađeno u Dunavu u Beogradu, ali kako nije bilo tragova mehaničkih povreda, slučaj je zatvoren.

Nesumnjivo je da bi javnost ova informacija interesovala i ranije, samo da ju je neko obnarodovao, a još manje sumnje ima da bi se i tada, kao i sada, otvorio niz pitanja. Pre svega, kako je Cvijan upao u Dunav, a budući da se sve odigralo januara te 2018. godine malo je verovatno da se Cvijan rekreirao, iako je na svom Tviter profilu ranije naveo da voli da pliva. U redu, razumeli smo da nije bilo mehaničkih povreda na njegovom telu, ali, da li je, hipotetički rečeno, moguće da ga je neko gurnuo?

Tišina u advokatskim komorama

Smrt advokata Cvijana potvrdile su ovih dana i Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda. Jugoslav Tintor, predsednik AKB, je agenciji Beta kazao da su za smrt Cvijana saznali nakon dopisa Poreske uprave. Na pitanje zašto AKB nije izdala saopštenje povodom smrti svog člana Vladimira Cvijana i zašto nije objavljena čitulja u novinama, Tintor je kazao da se za Cvijanovu smrt kasno saznalo tako da nije bilo „primereno“ objavljivati čitulju.

Zbog svih ovih nelogičnosti pojedine Cvijanove kolege iz sveta advokature smatraju da je, usled ovolikog uznemiranje javnosti, neophodno da se pokrene istraga, posebno ako uzmemo u obzir da su danas napadi na advokate, nekada i sa tragičnim ishodom, postali učestali. Tako je, smatra advokat Ivan Ninić, uznemirujuća činjenica da je vlast prećutala da je u Dunavu nađeno telo poznatog beogradskog advokata.

„Tužilaštvo je moralo u istrazi da dođe do saznanja s kim se Cvijan družio, gde se kretao, ko su mu bili prijatelji, a ko neprijatelji, da li je i s kim imao neraščišćenje račune. Ne ginu u Beogradu advokati svakog dana. Da je otkriveno telo i nekog beskućnika, javnost je morala da bude informisana o svim detaljima“, istakao je advokat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar