Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu zatvorilo predmet u slučaju Vladimira Cvijana, za čiju smo smrt saznali tek pre nekoliko dana, i kao zvaničan uzrok smrti navelo utapanje uz obrazloženje da nije bilo elemenata nasilja, stvorio se utisak da javnost u Srbiji zapravo nikada neće saznati na koji način je preminuo bivši poslanik, nekadašnji savetnik i generalni sekretar predsednika Srbije i funkcioner SNS.

Za Cvijanovu smrt srpska javnost saznala je tek pre nekoliko dana i to tri godine nakon što se ona dogodila, pošto je kao zvanični datum naveden 5. januar 2018. godine. Nakon što je vest kao bomba odjeknula u srpskoj javnosti, posebno imajući u idu da je reč funkcioneru i javnoj ličnosti, oglasilo se u tužilaštvo saopštenjem u kom samo delimično odgovoara na pitanje šta se sa Cvijanom dogodilo.

„S obzirom na veliko interesovanje, obaveštavamo javnost da tužilaštvo shodno svojim ovlašćenjima predviđenim zakonikom o krivičnom postupku nalaže obdukcije u svakom slučaju kada okolnosti pod kojima je smrt nastupila ne isključuju mogućnost da je smrt nastupila u vezi sa eventualnim izvršenjem krivičnog dela, a obdukcija je obavezna ukoliko je identitet leša nepoznat“, navelo je Tužilaštvo baš kao da ove informacije ranije nisu interesovale javnost.

Dalje se u saopštenju precizira da je telo pronađeno u Dunavu i da je nakon obdukcije utvrđeno o kome je reč. Pošto nisu uvideli da u slučaju ima elemenata izvršenja nekog krivičnog dela, slučaj su spakovali u fioku još te 2018. godine.

Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Međutim, na pitanje kako je Cvijan završio u Dunavu po svemu sudeći ćemo morati da sačekamo još nekoliko godina, dok ponovo neka stravična informacija ne ispliva iznenada ili spletom čudnih okolnosti, ili ćemo zauvek ostati uskraćeni za tu informaciju.

Misteriju oko smrt nekadašnjeg savetnika Borisa Tadića, a kasnije i člana SNS-a, dodatno raspinjuje činjenica da je baš niko nije spomenuo za sve ove godine, niti je bilo koji zvaničnik ili institucija smatrala da je ovo informacija od javnog značaja.

Neobično je i to da u doba interneta i društvenih mreža, gde se informacije prenose munjevitom brzinom, ta informacija ostala nepoznata. Tek 2018. pojavila se informacija da Cvijan nije među živima, ali je ona ubrzo „ugušena“ i više se niko o njoj nije interesovao.

Podsećanja radi, Vladimir Cvijan rođen je u Beogradu, dilomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu. Iz advokatskih komora Beograda i Srbije potvrđena nam je informacija da je preminuo i da je izbrisan iz evidencije, ali je ostalo otvoreno pitanje zbog čega se povodom smrti svog člana nijedna od komora nije oglasila.

Kako je objavio Istinomer, od oktobra 2004. bio je angažovan kao konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i kao sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije. U februaru 2008, posle ponovnog izbora Tadića za predsednika, imenovan je za savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara.

Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi te partije nastupio je na parlamentarnim izborima 2012, kada je i izabran za narodnog poslanika, da bi već naredne godine napustio tu stranku.

Dao je ostavku na sve partijske funkcije i zatražio da ga izbrišu iz spiska članova.

Tada je izašao u javnost sa oštrim optužbama na račun Aleksandra Vučića, koji je u to vreme već preuzeo SNS i obavljao funkciju prvog potpredsednika Vlade.

Nakon toga osnovao je Republikansku partiju, a kasnije se u pojedinim medijima pojavila informacija da je napustio zemlju, da živi u Americi…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar