Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; shutterstock

Slučaj polnog uznemiravanja dve maloletne ženske osobe u autobusu na liniji 43 u blizini Pančevačkog mosta uznemirio je srpsku javnost, a ujedno i pokrenuo brojna pitanja. Jedno od ključnih pitanja koje se povodom pomenutog slučaja nametnulo jeste šta da svaki građanin i građanka Srbije urade u slučaju da su svedoci bilo kakve vrste nasilja, a stručnjaci u razgovoru za Nova.rs ističu da je svaki građanin dužan da pomogne nemoćnom licu.

Slučaj polnog uznemiravanja objavljen je na društvenoj mreži TikTok, a zahvaljujući dvojici hrabrih mladića koji su sprečili nasilnika i zadržali ga do dolaska policije, manijak je i uhapšen.

Po mišljenju mnogih, reakcija građana bila je adekvatna, međutim nametnulo se pitanje kako zakon gleda na ovakve slučajeve i šta bi trebalo da uradimo u slučaju da, upravo mi, budemo svedoci nasilja.

Advokat Vladimir Vučinić, u razgovoru za Nova.rs, objasnio je da je svaki građanin dužan da prijavi nasilje ukoliko je svedok istog. Ističe i da je moralna obaveza svakog pojedinca da, ukoliko vidi slabiju stranu, proba da pruži adekvatnu vrstu zaštite.

„To je odbrana, to nije napad na učinioca. Nažalost, najčešći smo svedoci toga da su građani pasivni u takvim situacijama i da ne reaguju“, kaže advokat Vučinić.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ukoliko učinilac krivičnog dela napadne građanina koji je samo želeo da spreči nasilje u svom okruženju, pomenutog nasilnika čeka sankcija i za to.

„Posebno zabrinjavajuće jeste to što, u tom slučaju, učiniocu krivičnog dela slede blage kazne. Za osnovni oblik ugrožavanja spokojstva građana ili remećenja javnog reda i mira, kazne zatvora su do 3 godine. U slučaju težeg oblika, odnosno da nekom licu u samoodbrani bude nanesena lakša telesna povreda ili dođe do teškog ponižavanja građana, kazna zatvora je od 6 meseci do 5 godina“, priča sagovornik.

#related-news_1

Prema njegovom dosadašnjem iskustvu, bilo je slučajeva kada se žrtva prosto parališe iz straha pa je u tim situacijama neophodna reakcija drugih lica koja bi je zaštitila.

Sa druge strane, Slavica Radovanović, bivša pukovnica MUP Srbije, istakla je za naš portal da je naša obaveza da reagujemo u situacijama kada smo svedoci nasilja.

„Znam da je nezgodna procena i da uvek postoji strah da li ćemo moći da savladamo nasilnika kao i to da on ne bude i prema nama nasilan, odnosno da ne trpimo neke fizičke posledice ili pretnje.. To je glavna okupacija i misao ljudi kada razmišljaju da li uopšte da reaguju, ali ipak, mi smo svesna bića i mi zaista treba da se borimo protiv svakog takvog oblika ponašanja“, navodi ona.

Slavica Radovanović Foto: Medija Centar Beograd

Radovanović ističe da kada god vidimo da neko nekoga zlostavlja na ulici, u autobusu, na nekom javnom mestu, mi kao građani treba da reagujemo.

„Naše je da pokušamo da razdvojimo nasilnika i osobu koja je zlostavljana, a zatim pozovemo policiju koja bi trebalo da reaguje adekvatno. Treba da postoji kontrola kod svakog ko sprečava nasilje, međutim u slučaju da nas nasilnik prvi odgurne vi se morate adekvatno odbraniti“, kaže sagovornica i dodaje:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mera, odnosno otpor koji vi pružate nasilniku mora da bude srazmeran i adekvatan opasnosti koja je nastupila“.

Ona ističe i da to uvek moramo imati na umu.

„Postoje instumenti kao što su mehanizam odbrane i mehanizam nužne odbrane koji se mogu primeniti u slučaju da i mi postanemo žrtva nasilja, ali otpor koji pružamo mora uvek biti srazmeran“, priča Slavica Radovanović.

BONUS VIDEO: Protest protiv nasilja nad ženama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar