zagorka dolovac medju nama
Foto: Nova S

Izbor novog republičkog tužioca otpočeo je danas drugim krugom, a aktuelna glavna tužiteljka Zagorka Dolovac koja je sve bliža trećem mandatu, prezentovala je pred stručnom komisijom svoj plan i program. Da će njen nastup biti upriličen danas, objavljeno je gotovo krišom na sajtu Republičkog tužilaštva tokom vikenda, zbog čega niko od predstavnika struke i organizacija civilnog društva, zainteresovanih za ono čime se Dolovac preporučuje, nije danas bio u prilici da prisustvuje njenoj prezentaciji. Na posletku, sve je okončano u krugu komisije koju mahom čine najbliži saradnici Dolovac. Zašto?

U danu kada je pažnja čitavog pravosuđa usmerena na sednicu Narodne skupštine, u kojoj je, posle višegodišnjeg odlaganja, konačno otpočela rasprava i procedura za izmene Ustava Srbije, u Republičkom tužilaštvu, krišom i u tišini, nastavljen je drugi krug izbora za glavnog tužioca, nakon što se u petak i formalno okončao konkurs na kom su pristigle svega tri prijave.

Aktuelna glavna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja će po svemu sudeći biti opet reizabrana na tu funkciju i uživati u fotelji i treći mandat, danas je, u okviru propisane izborne procedure, pred stručnom komisijom prezentovala svoj plan i program za Republičko tužilaštvo. Iako u svemu tome na prvi pogled ne bi trebalo da bude ničeg spornog, činjenica da je prezentacija zakazana, a potom i održana bez adekvatne najave, na brzinu i daleko od očiju stručne, ali i laičke javnosti, stvorila je utisak da se izbor za RJT ipak ne sprovodi onako kako bi trebalo.

Da li zbog činjenice što je ishod unapred poznat ili zbog toga što Dolovac ni dva puna mandata nisu bila dovoljna da savlada očigledan strah od javnih nastupa, ili su pak njeni plan i program takvi da ih je najbolje sakriti, ostaje da se nagađa.

Utisak je međutim, da je upravo njena prezentacija zahtevala posebnu pažnju, kako zbog svih kontroverzi koje prate ove izbore, tako i zbog njenog lika i istaknutog dela, a nadasve ugleda koji uživa u javnosti. Njen poslednji potez samo je potvrdio kakav odnos gaji prema čitavoj javnotužilačkoj profesiji, čiji predstavnici, izvan komisije, očigledno, nisu zaslužili da čuju čime sebe preporučuje za mesto glavne tužiteljke.

Upravo zbog toga danas je reagovalo i Udruženje tužilaca koje je na Tviteru čestitalo Dolovac na doslednosti u skrivanju.

Pogled na većinski sastav komisije pred kojom je Dolovac iznosila svoje planove dodatno ukazuje koliko joj je bilo bitno da sve prođe bez velike pompe i da se završi u krugu bliskih i proverenih saradnika. Među njima je i bivši specijlani i republički tužilac, a danas zamenik republičkog tužioca Slobodan Radovanović, koji je Dolovac utabao put još 2007. kada ju je iz Novog Sada preselio u Beograd, a potom joj i ustupio svoju fotelju.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare