Foto: Vesna Lalić

U trci za novog republičkog javnog tužioca na konkursu koji raspisuje Državno veće tužilaca našle su se prijave ukupno četiri kandidata, saznaje Nova.rs a osim Zagorke Dolovac, koja će po svemu sudeći ponovo biti izabrana, prijave su podneli i advokatica Svetlana Tekić i okružni javni tužilac u Novom Sadu Miodrag Mali, dok je četvrta prijava bila rezervisana za Stanislav Dukića, međutim on je naprasno odustao od nje.

Kako saznajemo, kandidatkinja Svetlana Tekić, budući da je advokatica po struci, morala bi da polaže poseban test nakon kog bi mogla da se kvalifikuje za ovu poziciju.

Sa druge strane, Mali je svojevremeno bio okružni javni tužilac u Novom Sadu, i on je pre nekoliko godina ispunio uslov za starosnu penziju, te se pretpostavlja da će prijava samim tim biti odbačena

I pored ovih prijava, međutim, izvesno je da će pobedu na ovim izborima odneti Zagorka Dolovac, koja je tu fotelju zauzela još 2009. godine nakon skandalozne reforme pravosuđa kada su brojne sudije i javni tužioci isterani iz službe, da bi nakon dve godine, odlukom Ustavnog suda bili vraćeni na posa, a Dolovac bila reizabrana 2015. godine.

Iako je u početku bila označena kao kadar Demokratske stranke u vreme mandata Borisa Tadića, promena vlasti dve godine kasnije naterala je Dolovac da promeni i sopstveni kurs.

Foto: Vesna Lalić

Upravo njena tiha plovidba na tom kursu osigurala je, prema mišnjelju sagovornika našeg portala, i prolazak na ovogodišnjem konkursu uprkos brojnim aferama koje su proteklih meseci drmala javnost, poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, sada hapšenja Veljka Belivuka i njegove grupe.

Upravo njeno ignorisanje tih afera i brojnih drugih afera, potencijalno joj je osiguralo još jedan mandat.

Stručna sprema nebitna

U saopštenju Državnog veća tužilaca od pre nekoliko dana objašnjeno je da je u dosadašnjem periodu svog rada, a posebno od 2016 do 2021. godine, u više navrata unapređivalo pravila za kandidovanje i izbor koja se nalaze u okviru nadležnosti Veća, omogućavajući time da se postupak odvija transparentno.

Foto:Privatna arhiva

Međutim, interesantno je da i pored unapređenja na prijavi koja se nalazi na sajtu DVT a koju moraju popuniti svi zainteresovani kandidati, među brojnim pitanjima o podacima izdvajaju se ona koja se tiču obrazovanja, stručnog usavršavanja, sertifikata i drugih profesionalnih kvalifikacija, ali je pored ovih polja naznačeno da se ona ne moraju popuniti, odnosno da su opciona.

Zašto se takva pitanja uopšte nalaze na formularu ako odgovori nisu neophodni, ali i na osnovu čega se vrši rangiranje kandidata i uopšte razmatra njihova spremnost da se nađu na funkciji prvog tužioca u državi, samo su neka od pitanja čiji odgovori aludiraju da je čitav ovaj izbor jedna obična farsa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare