Dragan Marković Palma Foto: Goran Srdanov

Policija i Više tužilaštvo u Kraljevu ni posle mesec dana nisu pokrenuli istragu protiv Dragana Markovića, kom se pripisuje podvođenje i zlostravljanje maloletnica, iako je dosad saslušano više od 20 osoba koje su u tome imali saznanja. Svi navodi još uvek su u fazi provere, dok za to vreme Marković svakodnevno šalje preteće poruke kako vlasti, tako i svedocima i potencijalnim žrtava, koje niko ni ne pokušava da zaštiti.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je juče da očekuje istražnu fazu u slučaju Dragana Markovića Palme, međutim sudeći prema dosadašnjim potezima policije i tužilaštva, ali i samog Markovića, malo je verovatno da su ta očekivanja zaista i moguća.

Tepićeva je izjavila da očekuje istražnu fazu odnosno trenutak da Marković bude priveden i sklonjen sa svih nacionalnih frekvencija gde mu se svakodnevno omogućava da se „brani u svojoj cirkuskoj predstavi, a zapravo preti vlasti, opoziciji, svedocima i žrtvama.

„Sigurno bi situacija bila mnogo drugačija da nema taj manevarski prostor“, rekla je Tepić za novi broj nedeljnika Vreme.

Nade i očekivanja Marinike Tepić, iako su potpuno razumna u ovom trenutku, nemaju utemeljenje u činjenicama i potezima nadležnih organa od trenutka kada su u javnost isplivali gnusni detalji koji se dovode u vezu sa Markovićem i podvođenjem na „bunga bunga“ žurkama čiji je bio organizator.

Otkako su obnarodovani stravični detalji navodnog Markovićevog ponašanja poslednjih godina, prošlo je nešto više od mesec dana. Šta se za tih mesec dana dogodilo?

Više javno tužilaštvo u Kraljevu, koje je nakon što je iz Jagodine prebačen predmet preuzelo nadležnost, do sada je saslušalo 21 osobu, a oni su iskaze davali u svojstvu građana.

I pored toga što se sumnjalo da će institucije u Jagodini biti pristrasne ili da će se naći na meti pritiska, Marinika Tepić je iskaz u vezi sa optužbama protiv Markovića ipak dala policiji u Jagodini. Izjavila je da je policiji opisala neposredna saznanja najmanje sedam osoba, među kojima su i svedoci i žrtve ali da nije smela da otkrije njihov identitet bez obezbeđivanja zaštite žrtava i svedoka.

Jagodina, policijska stanica Marinika
Marinika Tepić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Takav strah Tepićeve uopšte ne treba da čudi jer su građani Srbije već mesec dana konstantno izloženi Markovićevim jeftinim odbranama i perfidnim izjavama koje upućuje sa televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Brojna gostovanja na režimskim televizijama je iskoristio da se obrati svedocima, da im zapreti i predoči im da će ih kad-tad naći uprkos pokušajima da im se identiteti sačuvaju, da se obrati žrtvama i njihovim očevima, braći, da čestita praznike, ali i zapeva.

Dragan Marković Palma Foto:printscreen/PINK/magazinIN

Ono što u Markovićevom ponašanju takođe zabrinjava jeste činjenica da već mesec dana uredno koristi Grad Jagodinu kao svoje lično glasilo, tako što se služi zvaničnim saopštenjima, sa pečatom Grada, da iznese odbranu kada god mu padne na pamet.

Njegove otvorene pretnje svedocima pokrenule su niz pitanja u stručnoj javnosti o tome da li se u Srbiji svedok uopšte može zaštiti, posebno ako je onaj od kog je zaštita potrebna politički moćnik kakav je Palma. I to nije jedino pitanje koje se pokrenulo nakon Palminih pokušaja zastrašivanja.

U jednom od svojih gostovanja Palma se obratio vlastima, rekavši da o njima zna mnogo više nego oni o njemu.

poručujući da on „mnogo više zna o njima“, ali i da zna „ko je bio u kolima kada je poginula jedna osoba“.

„Ja mnogo više znam o njima. I ovih dana samo time sam se bavio. Ko je bio u kolima kad je nastradala jedna osoba, gde je bila glava toj jednoj osobi kad je nastradala jedna osoba i tako dalje. Neću sad sve da otkrijem, a i neću da pričam sad i ovo nije sad ja tebe plašim – ako ti kažeš za mene reći ću ja i za tebe“, izgovorio je Marković u programu uživo.

Palma nije otkrivao o kojoj stradaloj osobi je reč niti o kojim kolima se radi, ali kako se tih dana završavalo sporno suđenje za saobraćajku na naplatnoj rampi Doljevac, gde je presuda doneta bez da su učesnici u postupku videli dva minuta snimka koje je video samo predsednik Aleksandar Vučić, može se naslutiti da Marković govori upravo o slučaju Doljevac!

Telefon sa dokazima sve vreme bio u policiji

Dok je Marković obilazio televizije, pevao sa voditeljkama, pretio svedocima i tražio ih, Tepićeva je još jednom šokirala javnost upitavši na jednoj od konferencija da li su tužilaštvu dostavljeni dokazi iz mobilnog telefona najbližeg Palminog saradnika, koji je zaplenjen pre nekog vremena.

Marinika Tepic
Marinika Tepić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„U tom telefonu nalaze se fotografije i snimci nagih maloletnih ćerki Palminih najbližih saradnika, koji su na najvišim funkcijama u Jagodini. Zašto se ovo krije, zašto se zataškava i ko to čini, jer je telefon zaplenjen na izborni dan 21. juna prošle godine. Da li se ovim dokazima neko ucenjuje, da li se trguje informacijama, da li se preti i ko koga štiti. Ovo je jedna od najskandaloznijih informacija“, otkrila je Tepić.

Marković, po svemu sudeći sateran u ćošak ovim saznanjem, posegao je za do sada najprljavijim kontraudarom, a onda smo svedočili verovatno najvećem apsurdu u ovom slučaju do sada. Naime, direktora Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević nakon Tepićeve izjave istupila je u javnost rekavši da se na fotografijama nalazi njena maloletna ćerka i tako pratkično uperila prst u svoju porodicu.

Da se iza ovakvog postupka najverovatnije krije Marković možda najbolje dokazuje to da bi Biserka Jakovljević, kao prva žena jedne takve ustanove kao što je Centar za socijalni rad, morala da zna da ovakve detalje ne može da iznosi u javnost i da je to uradila sa bilo čijim detetom, odmah bi bila razrešena te funkcije. Pored toga, mnogi su komentarisali da je očigledno da je ona u video izjavi prestravljena dok govori o ovome.

Marković poziva na televizijski duel

Koliko Dragan Marković Palma ne želi da razume situaciju u kojoj se našao niti da se nosi u skladu sa njom možda najbolje oslikava podatak da je nonšalantno pozvao Mariniku Tepić i Dragana Đilasa na televizijski duel!

Marković je, kao da je reč o političkoj trci a ne sumnjama za ozbiljna krivična dela, u pisanoj izjavi naveo da duel može biti „bilo kada na bilo kojoj televiziji“ i dodao da je njegov jedini uslov da u toj emisiji učestvuje i Đilas, koga je optužio da stoji iza „prljave kampanje blaćenja“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar