Dragan Markovic Palma
Dragan Marković Palma Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Od kad je pre gotovo mesec dana potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, objavila da su se na žurkama lidera Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme, podvodile devojčice i žene, prvi čovek Jagodine koristi svaku priliku da agresivnim medijskim nastupima zaplaši potencijalne svedoke i žrtve. Metod pritisaka koji Palma sprovodi nad svedocima možda najbolje oslikava priča potpredsednice Narodne stranke, Sande Rašković Ivić, koju je, kako je navela, Marković 15 puta pozvao samo zato što je osudila ovaj pedofilski skandal.

Pročitajte još...

“Ako mene, koja nisam anonimna, Dragan Marković Palma zove 15 puta da bih ga na kraju blokirala, kakvim su torturama i pritiscima izložene žrtve pedofilije i oni za koje se sumnja da bi mogli da kažu nešto o tom slučaju“, rekla je Sanda Rašković Ivić tokom gostovanja na televiziji Nova S.

Ona je rekla da Markoviću nije odgovorila ni na jedan poziv, jer se „ponela kao psihijatar, a ne političar“.

„Znala sam da će Marković da napravi šou i galamu i da optužuje ko sve laže i ko mu sve navodno radi o glavi, koga će da vodi u Egipat, a koga u Grčku, što se i desilo“, navela je Sanda Rašković Ivić.

Najavio da će se oglasiti majka maloletnice

Najnoviji primer koji pokazuje na koji način Palma vrši pritisak na potencijalne svedoke i žrtve, mogli smo da vidimo i prethodne nedelje kad je posle konferencije Marinike Tepić, na kojoj je ona rekla da policija ima telefon sa fotografijama i snimcima nagih ćerki najbližih saradnika lidera Jedinstvene Srbije, najavio da će se oglasiti majka jedne o devojčica.

Kako je Palma podstakao majku da otkrije identitet svog deteta 

Marković se odmah oglasio, naveo da nema veze sa pomenutim snimcima, ali je ujedno najavio da će se javnosti obratiti majka jedne devojčice, čije ime Tepić na konferenciji uopšte nije pomenula.

Pročitajte još...

Ubrzo se i desilo ono što je Marković najavio – oglasila se majka maloletnice, Biserka Jakovljević, koja je i direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini.  Da li zbog straha za egzistenciju, zbog ucene ili iz potrebe da zaštiti Markovića, Jakovljević se dva puta za svega nekoliko sati obratila javnosti, iznoseći svoju verziju priče. Istovremeno, Jakovljević je, kako bi zaštitala Markovića, (ne)svesno otkrila javnosti identitet svog maloletnog deteta.

Pašalić: Da je otkrila identitet drugog deteta mi bismo poveli postupak

Zaštitnika građana Zorana Pašalića pitali smo da li je priča u kojoj bi trebalo da reaguje njegova institucija i ko je zapravo nadležan za ovakve apsurdne situacije.

„Da je otkrila identitet nekog drugog deteta, to bi bio propust zbog kojeg bismo mi apsolutno poveli postupak protiv nje, odnosno institucije na čijem je čelu. Kontradikcija je u tome što bi centar za Socijalni rad trebalo da reaguje u pogledu njihovih odnosa roditelj-dete. Ona se obratila kao privatno lice, a ne u funkciji direktorke Centra za socijalni rad. Prvo bi trebalo da nastupi Centar za socijalni rad, a onda nad njima kontrolu vrši drugostepeni organ – Ministarstvo za rad, zapošljavanjje, boračka i socijalna pitanja“, objašnjava Pašalić.

“Palmina funkcionerka, Biserka Jakovljević, otkrila je identitet svog sopstvenog deteta i sama je potvrdila priču. Ona sigurno zna zašto je to učinila i za mene je to zaista šok bio. Zapravo, najskandaloznije je to što je Palma najavio da će ona to učiniti”, izjavila je Tepić za Nova.rs, nakon obraćanja Biserke Jakovljević.

Mića Jovanović rekao da je video povođenje, pa porekao

Svedočenje vlasnika Megatrenda, Miće Jovanovića da je prisustvovao na nekoliko proslava Dragana Markovića Palme na kojima je video kako se podvode devojke, nateralo je prvog čoveka Jagodine da reaguje brzopotezno kako Jovanović ne bi nastavio da priča. Kako se očekivalo, najpre je tvrdio da Jovanović laže, a zatim se poslužio spin metodom zvanom “pomeni Đilasa”, ističući kako je vlasnik Megatrenda dobio 35 hiljada evra od lidera Stranke slobode kako bi svedočio protiv njega i da nije slučajno što Jovanovićevo svedočenje koincidira sa Đilasovim odlaskom u Švajcarsku. 

“Bio sam na desetak proslava koje je organizovao Dragan Marković Palma i gotovo uvek su se dešavale iste scene – nakon fajronta bi odabrana ekipa odlazila u sobe sa devojkama koje je Palma dovodio. Čak sam prisustovao i sceni kad je jedan bivši ministar, visoki funkcioner SPS-a, tražio od Palme da mu rasporedi pevačicu benda koji je svirao u njegovom omiljenom klubu ‘Tigar’“, ispričao je Mića Jovanović za Nova.rs  kako su izgledale žurke koje su se godinama organizovale u Jagodini. 

Međutim, za manje od 24 sata od ove izjave desio se obrt – Jovanović je otišao na Pink, tamo ga je dočekao ljutiti Marković i palo je pomirenje. Osnivač Megtrenda je povukao svoju raniju izjavu, navodeći da je bio isprovociran novinarskim pitanjem, a ujedno se ponudio da bude Markovićev svedok odbrane.

Najavio da će 400 žena tužiti Tepić

Prvi korak u odbrani svog lika i (ne)dela Marković je napravio odmah pošto je Tepić objavila svoja saznanja o podvođenju devojaka i devojčica u Jagodini. Kako bi javnosti stavio do znanja da su navodi koje je iznela potpredsednica SSP neutemeljeni, Marković je najavio  da će 400 žena iz Jagodine tužiti Mariniku Tepić.

“Jutros je bilo 320, a sada se već 400 žena dobrovoljno prijavilo da tuže Mariniku“, reko je Marković. 

Na kraju je njih 393 podnelo tužbu, a jedna od njih, pomoćnica gradonačelnika Jagodine, Marija Jovanović, za televiziju N1 je istakla da joj je čast što radi za Markovića.

“Dragan Marković Palma ima saradnice koje za njega rade više od 10 godina. Čast i zadovoljstvo je raditi za njega. On je pre svega porodičan čovek, veliki domaćin srpski, neko ko je 47.000 građana odveo na putovanja van zemlje”, rekla je, između ostalog, Jovanović.

Tužilaštvo ćuti – žrtve obeshrabrene

Dok Palma sprovodi teror nad svedocima, zastrašuje, ucenjuje i “preko noći” im menja mišljenje, tužilaštvo nemo posmatra igrariju koja se dešava posredstvom nacionalnih frekvencija. Svedocima, žrtvama i očevicima nije ponuđena zaštita, te se zbog toga i retko ko od njih odlučuje da zatraži zaštitu svojih prava ili ponudi svoja saznanja nadležnim institucijama. Sve dok tužilaštvo ćuti, Marković će verovati da ima potpunu slobodu i pravo da na ovakav način tretira ljude čije bi eventualno svedočenje moglo da rasvetli ovu aferu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare