Slavko Ćuruvija Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

U Specijlanom sudu u Beogradu danas je odloženo ponovoljeno suđenje bivšim šefovima Resorta državne bezbednosti zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina". Pretres je odložen zbog istonka jednog sudije iz veća koji je bolestan.

Sud je danas zakazao čak četiri naredna termina sa suđenje u prvoj nedelji decembra. Na naredni pretres trebalo bi da budu saslušane ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija i njegova nevenčana supruga Branka Prpa.

Pročitajte još:

Podsetimo, za ubistvo beogradskog novinara ponovo se sudi šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, operativcu DB-a Ratku Romiću i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, pa mu se sudi u odsustvu.

Nasuprot ukinutoj presudi u kojoj je NN lice označeno kao neposredni izvršilac ubistva Churuvije, u optužinici, po kojoj se svima sudi, tvrdi se da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Jedan od Kurakovih branilaca rekao je da i u ponovljenom postupku Kurakova odbrana ostaje pri stavu da svi dokazi i kako kaže, čak i oni nezakoniti, ne dovde njegovog branjenika u vezu sa bilo kojim aspektom ubistva novinara.

Posebno skrećemo pažnju da je i sama Branka Prpa, kao jedini očevidac Ćuruvijinog ubistva, više puta decidno izjavila da Miroslav Kurak nije izvršilac ovog dela. Na odbrani ostaje samo da u daljem toku suđenja ukazuje sudu na brojne nepravilnosti i nelogičnosti, poput uloge određenih Komisija i stranih vojnih organizacija u prikupljanju nezakonitih, antidatiranih dokaza”, rekao je on Tanjugu.

On tvrdi da za to postoje “nesporni pisani tragovi u samom predmetu”. Kuraku se zbog bekstva sudi u odsustvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ostali su dostupni sudu – Marković izdržava zatvorsku kaznu od 40 godina zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a Radonjić i Romić su već tri i po godine u kućnom pritvoru, a prethodno i tri i po godine u pritvoru. Ponovljeni proces krenuo je početkom oktobra, kada su se sva trojica kratko izjasnili da nisu krivi.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje se ne terete optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal. Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili “teren”.

Pročitajte još:

Komentari

Svi komentari (0)