Foto:EPA-PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC/EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Uprkos tome što su mnogi osporavili odluku tužilaštva, ali i Specijalnog suda, da se tokom prethodnog suđenja šefovima DB, optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kao svedok ne sasluša tadašnji ministar informisanja, a danas predsednik republike Aleksandar Vučić, njegovo ime izostalo je i sa spiska svedoka koji su predviđeni da se saslušaju tokom predstojećeg ponovljenog suđenja, a koje je danas otpočelo.

optuženi ratko Romić sa advokaticom Zorom Dobričanin Nikodinović, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U nastavku suđenja četvorici optuženih načelnika Resora Državne Bezbednosti (DB) za likvidaciju novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. tužilac je izneo sve dokaze koji okrivljene dovode u vezi sa zločinom.

U ovom postupku sudi se nekadašnjem načelniku DB Radomiru Markoviću, bivšem načelniku beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, bivšem inspektoru DB Raku Romiću i Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, a tužilac je tokom današnjem pretresa izneo sve dokaza, zatraživši da se saslušaju i pojedini  svedoci u ovom postupku.

Pročitajte još:

Optuženi Milan Radonjić, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, iako je znatan deo javnosti, ali i ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija, kao i njegova nevenčana supruga Branka Prpa u više navrata u medijima isticali da bi trebalo saslušati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u trenutku likvidacije Ćuruvije nalazio na mestu ministra informisanja, tužilaštvo ni u ovom ponovljenom postupku nije imalo takav zahtev.

Takođe, zatraženo je i da se izvedu izveštaju o tajnom praćenju novinara, kao i brojne službene beleške MUP RS.

Pročitajte još:

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila 2019. četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti (DB) na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Ubistvo Ćuruvije
prethodila je kampanja u kojoj je novinar proglašavan izdajnikom. Apelacioni sud je ovu sredu oborio i predmet vratio na ponovno suđenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar