Foto: N1

Dvadesetu godinu od 5. oktobra dočekali smo bez presude za ubistvo novinara koji je bio oštar kritičar režima Slobodana Miloševića. Njegova ćerka Jelena Ćuruvija ispričala je za N1 kako se osećala 5. oktobra. "Bilo je emotivno i ja sam to osećala kao malu pobedu i nadu da će se promeniti nešto i da će platiti za to što su uradili mojoj porodici i meni i ne samo meni, već i celoj zemlji", istakla je.

Kaže da je dobijala obećanja predstavnika vlasti da će se slučaj ubistva njenog oca razrešiti. Počela sam da sumnjam da će se to razrešiti kada se pozivi povodom toga nisu dešavali, kada se tatino ime spominjalo samo na godišnjicu, kaže Jelena Ćuruvija, dodajući da je znala da to nije prioritet vlastima, ali da je verovala da će i to jednom doći na red.

„Ja sam nekako svih tih godina pokušavala na svoje neke načine da dođem do nekih odgovora. Pa sam onda i razgovarala sa nekim raznoraznim ljudima. I bio je taj jedan za mene značajan razgovor sa čovekom koji je radio u Državnoj bezbednosti, koji mi je rekao ne da se ne radi ništa po tom slučaju nego i da neće ništa da se radi“, kaže Jelena Ćuruvija za N1.

Strukture u DB su ostale, moćnici razni su ostali, oni su štitili jedni druge, tako da su razlozi jasni, kaže.

Posle tatinog ubistva su tek počeli problemi za porodicu i mene, sve te izdaje su se već desile, dodala je. Moj način da skrenem pažnju na tatu je bilo to da stvorim Fondaciju, kazala je Jelena Ćuruvija.

Cela priča je krenula sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara, dodala je. Kazala je da ne može da uđe u glavu (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i da vidi da li mu je to važno ili mu je bilo važno, ali da jeste činjenica da su se tada stvari pokrenule.

Na pitanje da li to ima možda veze sa tim što je sam Vučić bio ministar informisanja u to vreme, kad su izricane drakonske kazne novinama u kojima je radio njen otac, a da takođe ni sam nije štedeo teške reči kad je Slavko Ćuruvija bio u pitanju, njegova ćerka kaže da ne veruje da su razlozi neko njegovo lično pokajanje. „Pretpostavljam da su spolja došli neki razlozi zbog kojih on misli da to treba da se razreši“, ocenila je.

Pogledajte celu emisiju N1 posvećenu 20. godišnjici od 5. oktobra:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare