Ponovoljeno suđenje četvorici šefova Resora Državne bezbednosti (DB), Radomiru Markoviću, Ratku Romiću, Milanu Radonjiću i Miroslavu Kuraku, koji se terete za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a na današnjem pretresu odbrana je iznela svoje predloge dokaza. Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa Romića i Radonjića, predala je danas sudu službenu belešku koju je dobila prošle godine - pred samo izicanje prvostepene presude, a u kojoj se, kako tvrdi, navodi ko je ubio Ćuruviju.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa optužene Romića i Radonjića, tokom svog uvodnog izlaganja predala je sudu „službenu zabelješku“ koju je sačinio Vasilije Mijović, a koju je ona dobila 2. aprila prošle godine i to samo nekoliko dana pre izricanja presude optuženima.

„U pomenutoj beleški navodi se ko je i kako naredio i izvršio ubistvo Ćuruvije. Ja predajem sudu ovu službenu zabelješku, koju neću da pročitam zbog oznake koju nosi, i tražim da se sasluša Vasilije Mijović“, rekla je ona.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Između ostalog, odbrana je tokom današnjem pretresa zatražila da se iz spisa predmeta izdvoje brojni iskazi svedoka, među kojima su i iskazi braće Miloša i Aleksandra Simonovića, kao i nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijale operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legije.

Vladan Marinkov, advokat prvooptuženog Markovića, zatražio je i suočenje Ratka Ljubojevića i Nebojše Sokovića, kao i da se pročita telegram pokojnog Dragoljuba Ojdanića, kako bi se dokazalo da pomenuti sastanak između Ulemenka i Markovića nije desio pre, nego posle Ćuruvijine likvidacije.

Advokat je istakao i da tema tog sastanka nije bio razgovor o tome koga treba ubiti, a kako je Ulemek ranije tvrdio, već je tema bila jedna akcija koju je trebalo obustaviti, tako da je reč o neistinama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odbrana: Tužilac nije zaradio platu

Sa druge strane, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa okrivljene Radonjića i Romića, istakla je da tužilac tokom jučerašnjeg dana, prilikom obrazlaganja optužnice i predlaganja dokaza i svedoka, „nije zaradio svoju platu“.

„Tužilac tokom jučerašnjeg izlagaja nije uradio svoj posao. Nije rekao koji činjenični navod iz optužnice dokazuje koji dokaz. Tužilac je samo natrpao tonu dokaza i sad mi treba da ih razvrstavamo. Krajnje neprofesionalno i nekolegijalno sa njegove strane. Tužilac juče nije zaradio platu svojim dolaskom ovde“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Zora Dobričanin Nikodinović, Foto:Nemanja Jovanović

Ona je istakla i da tužilac podleže pritiscima.

„Tužilac je počeo da podleže pritiscima punoćnika oštećenih u ovom postupku“, rekla je ona i dodala da je tužilaštvo juče na početku izlaganja predložilo da se saslušaju skoro svi svedoci, kao i da je potom nakon pauze i konsultacije sa advokatom Slobodanom Ružićem, koji zastupa porodicu Ćuruvija, promenio odluku.

Kako je navela, tužilac nije pružio nijedan dokaz kojim bi ukazao na to da su optuženi delovali kao organizovana kriminalna grupa.

Nikodinović: Ćuruvija nije imao medijsku moć

Dobričanin Nikodinović se tokom svog izlaganja osvrnula i na delatnost ubijenog Ćuruvije, kao novinara – vlasnika listova, aludirajući na to da ona nije postojala, jer su tada pomenute novine bile ugašene.

Navela je da ubijeni novinar nije imao medijsku moć, jer su u trenutku likvidacije svi njegovi listovi bili ugašeni.

„Delatnost Slavka Ćuruvije praktično nije ni postojala, jer je država njegovu delatnost rešila kroz insitucije“, rekla je ona i dodala da ne zna šta znači formulacija „najviših vrhova vlasti“, odnosno da to može biti ko god ko je u to vreme bio na vlasti, te da je ovakva formulacija neozbiljna za ovako ozbiljnu optužbu.

Takođe, advokat Ružić, koji zastupa porodicu Ćuruvija, rekao je da ističe imovinsko-pravni zahtev i dodao da ne predlaže nove dokaze.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kojoj su četvorica šefova Resora Državne bezbednosti (DB) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Optužnica je ukinuta iz proceduralnih i zakonskih grešaka, među kojima je i uvođenje NN lica kao neposrednog izvršioca zločina na samom kraju postupka – u obrazloženju presude, dok je tužilaštvo u optužnici navelo Miroslava Kuraka za osobu koja je pucala u novinara.

Inače, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila prošle godine četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo. Za isto delo, Ratko Romić, bivši operativac Resora DB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar