Foto: N1

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice novinara Slavka Ćuruvije, ubijenog 1999. godine, izjavio je da je Miroslavu Kuraku, optuženom da je bio neposredni izvršilac tog ubistva produžen pasoš Srbije.

„Dakle, to je neko uradio, očito to znači da je Kurak pod zaštitom“, rekao je Ružić za RTS.

Iz optužnice i medija potiču saznanja da je Kurak koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, otišao u Afriku, gde se, kako se pisalo, „posvetio organizovanju lova na krupnu divljač“.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić je rekao u istoj emisiji RTS-a, da je iz svih komunikacija koje je dosad imao, zaključio da za Kurakom nije bilo „ciljane potrage“, a „svi znamo otprilike gde se on nalazi, znaju i organi“.

Advokat Ružić je rekao da jučerašnje ukidanje prvostepene presude u slučaju Ćuruvija ne znači da se suđenje vraća na početak, već da je Apelacioni sud koji je tako odlučio, dao nalog šta treba da se uradi ponovo, te on tokom naredne godine očekuje pravosnažnu presudu za to ubistvo.

On smatra da će novi prvostepeni postupak trajati najviše pet-šest meseci, a sledi presuda i žalbe, posle čega Apelacioni sud mora da donese konačnu odluku.

„Ćuruvija, posle više od dvadeset godina od ubistva, zaslužuje pravdu. Očekujem osuđujuću presudu“, rekao je Ružić.

On je dodao da su svi dokazi već izvedeni, a da je Apelacioni sud obrazloženjem svoje odluke otvorio pre svega pitanje koje je već bilo otvoreno odmah posle prvostepene presude, o tome da je prvostepeni sud „uveo NN lice“ kao neposrednog izvršica ubistva, što je Apelacioni sud, kao drugostepeni, ocenio kao prekoračenje optužbe.

Kako je rekao advokat Ćuruvijine porodice, postoje i drugi događaji gde su ljudi Službe državne bezbednosti činili „najstrašnije zločine krajem 1990-ih godina i početkom 2000. godine“.

Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, rekao je da je 15 godina trebalo da se završi istraga, četiri godine je trajalo prvostepeno sudjenje i to uz opsturkciju u oba dela.

„Za mene je zajednički imenitelj celog ovog slučaja i mnogih drugih, totalna opstrukcija, iz različitih uglova, različitih segmenata društva“, naglasio je Matić. Komentarišući odluku Apelacinog suda, on je istakao da se iz obrazloženja ne vidi da sud osporava dokaze kao manjkave, što mu izgleda kao „optimistično u onome što sledi u novom suđenju“.

On je rekao da će Ćuruvijine kolege, novinarska udruženja i komisija koju on vodi, i dalje pažljivo pratiti suđenje.

Novinarka Ljiljana Smajlović je u istoj emisiji RTS rekla da je Ćuruvija sve vreme bio „pod merama“ Službe državne bezdenosti – praćen i prisluškivan, podsetivši kako su drakonski kažnjavani listovi koje je vodio – „Dnevni telegraf“ i „Evopljanin“. „Odložena pravda je uskraćena pravda“, citirala je američki izreku Smajlović, saradnica Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen aprila 1999. na ulazu zgrade u kojooj je stanovao u Beogradu. Prvostepeno su osuđeni nekadašnji šef DB Radomir Marković i šef beogradskog centra Milan Radonjić na po 30 godina, a Ratko Romić i Kurak na po 20 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar