Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

Slavko Ćuruvija fondacija neprijatno je iznenađena odlukom Apelacionog suda da, pet i po godina posle početka ovog procesa, ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i predmet vrati na ponovno suđenje i konstatuje da se time nastavlja prava agonija za njegovu porodicu, prijatelje i poštovaoce , koji na pravdu čekaju 21 godinu.

Pošto je prvostepeni sud, posle četiri godine suđenja, koje je obilovalo kontroverznim odlukama, u aprilu prošle godine doneo presudu, gotovo godinu i po dana se čekala odluka Apelacionog suda, navodi se u saopštenju Fondacije.

Podseća se da su dvojica prvostepeno osuđenih pripadnika Resora državne bezbednosti i dalje u takozvanom kućnom pritvoru, dok država ne pokazuje da bilo šta preduzima u vezi sa izručenjem optuženog Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu.

Očekujemo da će prvostepeni sud ovaj slučaj razmatrati prioritetno i efikasno, te da će novom presudom potvrditi kazne koje su organizatori i izvršioci ovog zločina već jednom dobili, navodi se u saopštenju.

Još jednom ukazujemo na značaj ovog procesa za bezbednost novinara i slobodu izražavanja u državi u kojoj su novinari ubijani, podmetane su im bombe i spaljivane kuće, i pozivamo domaće i međunarodne institucije i javnost da ovaj proces isprate do kraja, poručuje Slavko Ćuruvija fondacija.