Ponovoljeno suđenje četvorici šefova Resora Državne bezbednosti (DB), koji su prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, nakon čega ju je Apelacioni sud poništio, počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tužilac je najpre pročitao optužnicu rekavši da su optuženi delovali kao kriminalna grupa, čiji je svaki pripadnik znao svoju ulogu, istakavši da su delovali po nalogu NN lica sa najvišeg vrha vlasti i ubili novinara.

Ratko Romić
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ćuruvija je ubijen zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike najviših predstavnika vlasti“, rekao je tužilac na početku obrazlaganja. Iako je prvostepena presuda delom oborena jer se u njoj kao neposredni izvršilac navodi NN osoba, tužilaštvo je ostalo pri stavu da je u novinara pucao Miroslav Kurak, kome se sudi u odsustvu. Optuženi Milan Radonjić, Radomir Marković i Ratko Romić su se potom izjašnjavali o krivici negirajući navode optužnice i izvršenje krivičnog dela.

Tužilac je potom obrazložio optužnicu, kao i dokaze u postupku koji okrivljene direktno dovode u vezu sa zločinom.

„Način na koji su okrivljeni izvršili krivično delo utvrđuje se na osnovu iskaza brojnih svedoka saslušanih, a posebno na osnovu iskaza nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legije“, rekao je tužilac. Tužilac je ponovo istakao da je cilj bio lišenje života, ali i dodao da se u delovanju ove kriminalne grupe ogleda jedan „modus operandi“ koji se vidi i na slučaju ubistva Ivana Stambolića i nesreće na Ibarskoj magistrali.

Milan Radonjić
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On se osvrnuo i na svedočenje Branke Prpe, rekavši da ona nikada nije decidirano rekla da je Kurak izvršilac, već da je to lice podseća na napadača, dodavši da „ne bi bilo ni primereno očekivati da prepozna s obzirom na to da je to bilo jedno mirno popodne i da se sve iznenada desilo, kao i samu na činjenicu da je jedna osoba lišena života“.

Inače, današnjem pretresu ne prisustvuje Branka Prpa, nevenčana supruga ubijenog Ćuruvije, koja je u trenutku likvidacije bila sa njim.Takođe, suđenju ne prisustvuje ni ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kojoj su četvorica šefova Resora Državne bezbednosti (DB) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, iz proceduralnih i zakonskih grešaka, a jedna od njih je i uvođenje NN lica kao neposrednog izvršioca zločina na samom kraju postupka – u obrazloženju presude. Sa druge strane, tužilaštvo je u optužnici navelo Miroslava Kuraka za osobu koja je pucala u novinara.

Inače, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila prošle godine četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo. Za isto delo, Ratko Romić, bivši operativac Resora DB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Odbrana: Sud nepristrasan

Na početku suđenja odbrana i tužilaštvo izjašnjavali su se o žalbi koju je podneo advokat Miroslava Kuraka, koju je uvažio Apelacioni sud, a tiče nepristrasnosti sudskog veća, odnosno da li je presuda bila proizvoljna, odnosno zasnovana na simpatijama i emocijama. Ipak, odbrana i tužilaštvo su istakli da je sudsko veće nepristrasno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar