Foto:E-Stock_milos_rafailovic; printscreen/facebook.com/zoran.uskokovic.7

U velikoj akciji srpske policije, u saradnji sa Evropolom, uhapšena su četvorica muškaraca, dok se za petim traga, koji se sumnjiče za ubistvo Zorana Uskokovića, sina Zorana Uskokovića Skoleta, kriminalca koji je devedesetih ubijen. Mlađi Skole je likvidiran kada ga je napadač, maskiran u starca, pucao u njega, a pomenuti slučaj još jednom je pokazao kako je kriminal u Srbiji porodičan biznis i da sinovi opasnih momaka, neretko kreću stopama očeva.

U saradnji srpske policije i Evropola uhapšena su četvorica osumnjičenih, a tom prilikom pronađeno je oružje i silikonske maske. Oni su osumnjičeni da su januara 2021. godine u Rakovici, u Borskoj ulici, na parkingu ispred jednog diskonta upucali Zorana Uskokovića Skoleta, mlađeg, a kao motiv za ovo ubistvo navodi se bezobzirna osveta.

Pročitajte još.

Jedan od osumnjičenih, M. K., bio je maskiran u starca i dva puta iz velike blizine upucao Uskokovića.

Foto:printscreen/facebook.com/zoran.uskokovic.7

Kriminal i politika, dve najunosnije privredne grane u Srbiji, usko su isprepletane i međusobno povezane. Baš kao što i u politici sinovi nasleđuju očeve, tako i u kriminalu iver ne pada daleko od klade.

Svoj vrhunac kriminalno podzemlje u Srbiji doživelo je devedesetih godina, a iako većina žestokih momaka, posebno sa beogradskog asfalta, danas nisu živi, njihovi sinovi su, po svemu sudeći, krenuli njihovim stopama. Pojedini su i završili kao i očevi.

Ljubiša Buha Čume

Ljubiša Buha Čume, najpoznatiji svedok- saradnik, bio je vođa surčinske grupe i ključni svedok u postupcima protiv zemunskog klana. U junu 2019. godine izašao je iz zatvora nakon višegodišnje robije, a osuđen je zbog nekoliko krivičnih dela, među kojima su prikrivanja, ugrožavanja sigurnosti pripadnika obezbeđenja njegove supruge – Milana Ljubenovića, kao i za sprečavanje i ometanje dokazivanja svojoj bivšoj supruzi Ivani Buhi, ali i pretnje tužiocu Borisu Pavloviću.

Ljubiša Buha Čume
Ljubiša Buha Čume Foto: Mup Srbije

Njegov sin Boško u više navrata se zaticao u fokusu javnosti zbog sukoba sa zakonom.

Tokom 2020. godine Boško Buha sklopio je sporazum sa tužilaštvo i osuđen je na deset meseci zatvora zbog toga što je pretukao Aleksandra S.

Foto: Facebook/Bosko Buha

Samo godinu dana ranije, mlađi Buha se posvađao sa policajcem koji je bio van službene dužnosti. Posle žustre rasprave, Boško je otišao do svog blindiranog automobila i vratio se automatskom puškom „kalašnjikov“ i pretio policajcu. Nakon ovog incidenta on je pobegao sa lica mesta, a zbog ovog dela je za njim bila raspisana poternica, koja je zbog nepoznatih razloga povučena.

Zoran Šijan

Kik-bokser Zoran Šijan važio je za jednog od najžešćih momaka sa beogradskog asfalta, a ubijen je pre 25. godina u Beogradu, na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića, dok je stajao na semaforu. Na njega su tada, navodno, pucala dvojica napadača iz „kalašnjikova“ i „škorpiona“. Važio je za jednog od vođa surčinskog klana.

Navodno je pre zločina dobio poziv za sastanak, ali ta inforamcija nikada nije potvđena.

Foto: Printscreen/YouTube/marix 10

Njegova likvidacija do danas nije rasvetljena.

I njegovi sinovi dolazili su u sukobe sa zakonom. Vukašin Šijan, osuđen je zbog nasilničkog ponašanja u restoranu „Užice“ na Autokomandi 2022. godine. Mlađi Šijan je tada udario pesnicom u glavu devojku koja je sedela za susednim stolom, a potom je još jednom momku zadao više udaraca po glavi i telu.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, pre nekoliko godina priveden je sa još dvojicom mladića zbog sumnje da je učestvovao u pucnjavi na Novom Beogradu u kojoj je u šaku ranjen Stefan R. (30). Vukašin je tada osumnjičen je da je podstrekivao druga da ubije muškarca.

Vukašinov polubrat, drugi sin Zorana Šijana, Mirko hapšen je zbog tuče ispred jednog lokala na Kopaoniku.

Takođe, Šijan je 2016. godine privođen zbog kokaina, a dobro je poznat i po bahatoj vožnji i izazivanju udesa.

Sredoje Šljukić Šljuka

Sredoje Šljukić Šljuka, vođa zvezdarskog klana, ubijen je 2002. godine prilikom presretanja njegovog automobila na auto-putu u Beogradu. Njegov automobil bio je vrlo prepoznatiljiv, „audi“ sa tablicama „BG-77-72“, što je bio datum njegovog rođenja. Nekoliko vozila ga je preteklo na auto-putu i sateralo u zaustavnu traku, dok mu je jedan preprečio put. Potom su napadači, iz automatskih pušaka, ispalili između 30 i 40 metaka na njega. Šljuka je na mestu ostao mrtav.

Foto:Screenshot/Facebook/Puls Asfalta

I njegov sin, pored blistave sportske karijere, krenuo je njegovim stopama.

Njegov sin Andrija Šljukić uhapšen je 2019. godine zbog sumnje da je u aprilu iste godine provalio u kuću starije žene (79) u Kaluđerici i mučio nju i njenu ćerku.

Foto: vkp.rs

Sa njim je za ovo delo osumnjičen i Nikola D, a njima se na teret stavlja da su od nesrećnih žena odneli nešto više od 30.000 dinara.

Ovo ne bi bilo toliko čudno, da mladi Šljukić nije nagrađivani spoirtisa, koji je Srbiju predstavljao čak i na Olimpijskim igrama u Riju.

Branislav Lainović Dugi

Branislav Lainović Dugi, poznati kriminalac devedesetih godina, ubijen je u martu 2000. godine ispred hotela „Srbija“ u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Napadač je tada prišao Lainoviću i pucao u njega tri puta, a dva metka su ga pogodila u glavu.

Važio je za strah i trepet novosadskog asfalta devedesetih godina. Navodni motiv za ubistvo bila je njegova izjava da zemunski klan neće zavladati Novim Sadom. Dejan Milenković Bagzi svedočio je da je vođa „zemunaca“ Dušan Spasojević Šiptar naredio ubistvo, a da su to izvršili Sretko Kalinić i Miloš Simović.

Branislav Lainović Dugi Foto:Igor Jovanov/Blic

Ljubomir Lainović, njegov sin, navodno je učestvovao u ubistvima vođa „škaljarskog klana“ Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. On je posle ovog zločina potpuno nestao i do sada se vodi kao nestao, a ovaj slučaj prijavljen je i policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, u podzemlju postoji priča da je ubijen. Njemu se takođe sudilo pred Višim sudom u Beogradu da je učestvovao u ubistvu Petra Arsića na Vidikovcu, ali je u odsustvu oslobođen optužbi.

Ljubomir Jovanović Stakleni

Ljubomir Jovanović Stakleni iz Surčina, dobro je poznat beogradskoj policiji. On je hapšen zbog preprodaje ukradenih vozila i nedozvoljenogd posedovanja oružja, kao i pokušaja ubistva telohranitielja Vojislava Šešelja, bivšeg predsednika Srpske radikalne stranke, a takođe je dovođen i u vezu sa surčinskim klanom.

U junu 2019. godine njegov mlađi sin Dragoslav Jovanović ranio je suprugu na Novom Beogradu, a potom izvršio samoubistvo. Povodom ovog zločina pokrenuta je istraga, a nakon nekoliko dana policajci su u jednoj jami na placu porodične kuće Jovanovića, pronašli ostatke tela tri osobe, za koje se sumnjalo da ih je upravo on ubio, a potom njihova tela sakrio u jamu.

Gvozden, drugi sin Staklenog, hapšen je zajedno sa ocem ispred Palate pravde u Beogradu, kada su kod njih pronađene značke Žandarmerije i pištolj.

Kristijan Golubović

Kristijan Golubović, jedan od retkih preživelih aktera filma „Vidimo se u čitulji“, sada je postao rijaliti zvezda i influenser na društvenim mrežama. Njegove priče postale su viralne, zbog količine nelogičnosti i odustva realnosti. On se nalazi na slobodi, od kada je odslužio višegodišnju kaznu zatvora, na koju je pravosnažno osuđen, zbog toga što je preprodavao narkotike.

Foto: Vesna Lalić

Njegov sin, Lazar Đukić uhapšen je 2019. godine zbog sumnje da je u parku na Topličinom vencu u Beogradu pretukao, skoro deset godina starijeg, Uroša P. U policiji je Lazar negirao da se napad dogodio i da je tom prilikom razbio nos oštećenom.

Bonus video: Hapšenje člana kriminalne grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare