Foto:Arhiva

Ubistvo Zorana Uskokovića (22), sina Zorana Uskokovića Skoleta koga su pripadnici "zemunskog klana" ubili 2000. godine, samo je nastavilo dosadašnju tradiciju u Srbiji, a to je da sinovi poznatih beogradskih kriminalaca uglavnom krenu putem svojih očeva. U Srbiji nije retkost da se sinovi "žestokih momaka" nađu u žiži javnosti, ali i pod lupom istražnih organa, zbog raznih incidenata, pa smo tako u prethodnom periodu imali brojne slučajeve u kojima su akteri bili upravo naslednici poznatih kriminalaca.

Uskoković je ubijen aprila 2000. godine u klasičnoj sačekuši u Vidikovcu, kada su ga napadači izrešetali dok se nalazio u svom audiju. Spekulisalo se da je njegova likvidacija bila osveta, jer je dovođen u vezu sa ubistvom nekadašnjeg komandanta Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana, međutim, ti navodi nikada nisu potvrđeni.

Pročitajte još:

Da je Uskokovićev sin pošao očevim stopama nesumnjivo govori sačekuša u kojoj je u petak uveče ubijen, sa nekoliko hitaca u glavu u beogradskom naselju Miljakovac.

Likvidacija Skoletovog naslednika samo je pokazatelj da deca poznatih kriminalaca često kopiraju problematično ponašanje svojih očeva.

Čumetov sin pretio kalašnjikovim

Možda najverniji primer toga jeste Boško Buha, sin nekadašnjeg svedoka-saradnika u postupcima protiv „zemunskog klana“ Ljubiše Buhe Čumeta. Buhin naslednik u više navrata je dolazio u žižu javnosti zbog incidenata u kojima se zaticao. Za njim je početkom 2019. godine bila raspisana poternica zbog incidenta u saobraćaju u centru Beograda.

Foto: Instagram/miresijan

On je tada vozilom zakačio automobil policajca S. Š., nakon čega mu je, kako su mediji tada prenosili, pretio kalašnjikovim. Ipak, poternica je iz nepoznatih razloga povučena. On je i februara prošle godine priveden jer je na silu uzeo novac od mladića u Surčinu. Boško je zbog ovog krivičnog dela osuđen na tri meseca kućnog pritvora.

Ništa manje za njim ne zaostaje ni Mirko Šijan, sin prvog čoveka „surčinskog klana“ Zorana Šijana, koji je ubijen 27. novembra 1999. godine. Mlađi Šijan je privođen zbog tuča, posedovanja kokaina, bahate vožnje, ali i izazivanja udesa. Sa druge strane, drugi Šijanov sin, Vukašin, priveden je 2019. godine zbog pucnjave na Novom Beogradu, koja je izbila zbog reda oko šiš ćevapa.

Šljukin sin mučio ženu i njenu ćerku

Andrija Šljukić (25), sin vođe “zvezdarskog klana” Sredoja Šljukića Šljuke, koji je ubijen 2002., uhapšen je maja 2019. godine zbog sumnje da je mesec dana ranije, sa Nikolom D., provalio u kuću žene (79) u Kaluđerici i mučio nju i njenu ćerku.

Foto: vkp.rs

Oni su im, navodno, tom prilikom oteli nešto više od 30.000 dinara. Inače, mlađi Šljukić je nagrađivani sportista, koji je čak predstavljao našu zemlju veslajući na Olimpijskim igrama u Riju.

Sin Dugog nestao s radara

Ljubomir Lainović (24), sin ubijenog kriminalca iz devedesetih Branislava Lainovića Dugog, takođe je pošao očevim stopama i navodno je učestvovao u likvidaciji vođa „škaljarskog klana“ Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. Lainović je nakon ovog zločina nestao sa radara i vodi se kao nestao, a navodno je njegov nestanak prijavljen i policiji. U krugovima novosadskog podzemlja se spekuliše da je ubijen.

Pročitajte još:

Inače, mlađem Lainoviću se pred Višim sudom u Beogradu sudilo za učestvovanje u ubistvu Petra Arsića (38) u februaru 2018. na Vidikovcu. On je u odsustvu oslobođen optužbi.

Bagzijev sin šenlučio heklerom

I Nemanja Milenković, sina Dejana Milenkovića Bagzija, svedoka-saradnika u procesima koji su se vodili protiv pripadnika „zemunskog klana“, bio je pod lupom istražnih organa. On je 2017. uhapšen zbog sumnje da je šenlučio “heklerom”.

On je priveden nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kom se vidi kako grupa momaka, među kojima ima i nekih očigledno maloletnih osoba, hoda šumom, peva, a jedan od njih zatim puca iz automata. Snimak je napravljen uoči Božića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare