Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Članovi porodica ubijene dece u OŠ "Vladislav Ribnikar" podneli su početkom avgusta privatnu tužbu protiv dečaka ubice (14) i njegovih roditelja, za naknadu nematerijalne štete, a kako Nova.rs saznaje, jedna porodica nastradalog deteta podnela je tužbu protiv države, dok je druga oštećena porodica tužila i Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar".

Kako je za Nova.rs potvrđeno, tužba je podneta u parničnom postupku za naknadu nematerijalne štete.

Ranije je podneta i tužba od strane članova porodice ubijenih protiv roditelja maloletnog K. K., a ukupno je 27 tužilaca.

Tužili i dečaka ubicu

Tuženi su dečak ubica (14), njegova majka i otac.

Prema ocu su privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine već bile prethodno određene u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

„Tužba je podneta zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Takođe, ovom tužbom je zatražena i novčana renta, dakle buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđnja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica“, rečeno je ranije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, protiv majke dečaka ubice je već podneta jedna tužba. Nju su tužila četiri člana jedne porodice jedne od žrtava pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Oni su zatražili odštetu u iznosu od oko 300.000 evra.

Zabranjeno da raspolažu nekretninama

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po predlogu porodica ubijenih u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ranije usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rešenje, koje za cilj ima da „obezbedi“ sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih za smrt njihovih najbližih.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Protiv majke dečaka ubice se ne vodi krivični postupak, a kako je ranije saopštilo tužilaštvo, protiv nje je pokrenuta predistraga, formiran je predmet, kako bi se utvrdilo da li je učinila krivično delo zlostavljanje i zapuštanje deteta.

Dečak-ubica je 18. jula saslušan kao svedok u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti. Tada je govorio o tome na koji način je došao do oružja, ali i zbog čega je počinio zločin.

Otac dečaka ubice se tereti da je obučavao sina da rukuje oružjem, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje kojim je dečak ubio vršnjake, nije držao po propisima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare